Lukijoilta

Vanhemmat itse aktiivisia

TS/Jari Laurikko<br />Kysymys on varhaiskasvatuksen ja esiopetuksen alasajosta erittäin arveluttavin keinoin. Vanhemmat ovat tämän asi an oivaltaneet täysin ilman lastentarhanopettajayhdistyksen opastusta, kirjoittaja huomauttaa Turun kaupunginhallituksen p uheenjohtaja Petri Lahesmaalle.
TS/Jari Laurikko
Kysymys on varhaiskasvatuksen ja esiopetuksen alasajosta erittäin arveluttavin keinoin. Vanhemmat ovat tämän asi an oivaltaneet täysin ilman lastentarhanopettajayhdistyksen opastusta, kirjoittaja huomauttaa Turun kaupunginhallituksen p uheenjohtaja Petri Lahesmaalle.

Avoin kirje Petri Lahesmaalle. Kaupunginhallituksen puheenjohtajana olette ottanut kantaa lastentarhanopettajien vakanssien vähentämiseen. (TS 20.5.) Muutama tarkennus olisi ehkä paikallaan.

Toteatte ensinnäkin, että sosiaalilautakunnan päätös oli yksimielinen ja olisi aika erikoista, jos kaupunginhallitus ei olisi samaa mieltä. Voiko tämän nyt tulkita niin, että kaupunginhallitus nuijii kiinni lautakuntien päätökset lainkaan tutkimatta, mitä ne itseasiassa sisältävät?

Onko Teillä tiedossa, ja oliko sosiaalilautakunnalla tiedossa päätöstä tehdessään, että kyseisessä asiassa ei ole menetelty yhteistoimintasäädösten mukaisesti? Lisäksi ko. päätös on vastoin keväällä allekirjoitetun henkilöstösopimuksen henkeä, jossa todetaan, että osapuolet eivät sitä yksipuolisilla päätöksillä riko.

Toiseksi toteatte, että olennaisempaa tässä on se, että lapsille on järjestetty päivähoitopaikka. Päätöksellä palautetaan lastenhoito peruslähtötilanteeseen. Enempään Turulla ei ole varaa.

Näin siis toteaa turkulainen huippupoliitikko! Lieneekö tässä kaupunginhallituksen yksimielinen kanta! Turkua on aikojen saatossa totuttu mainitsemaan ''suomalaisen sivistyksen ja kulttuurin kehtona. Näinköhän ovat nämäkin mainesanat mennyttä aikaa! Turku palauttaa lastenhoitoa peruslähtötilanteeseen samalla kun yleisesti pyritään pysymään mukana eurooppalaisessa kulttuurissa.

Jatkuu mainoksen jälkeen
Mainos päättyy

Sata vuotta sitten oltiin lähtötilanteessa. Lapset tarvitsivat ruokaa, puhtautta ja huolenpitoa. Nykypäivän lapsilla nuo perusasiat ovat pääosin kunnossa. Päivähoitopalveluita on kehitetty kasvatuksen ja koulutuksen suuntaan myös täällä Pohjolan perillä, kuten asiaan kuuluukin.

Varsinkin te poliitikot suitsutatte koulutuksen ja korkeatasoisen osaamiseen perään. Tuottavuus ja kilpailukyky ovat avainsanoja puheissanne. Kuvitteletteko, että pysymme muun Euroopan kyydissä mukana, jos lapsille ei turvata mahdollisuuksia korkeatasoiseen varhaiskasvatukseen ja esiopetukseen?

Ja vielä lisäksi: Kaiketi nyt säästösyistä pitää kaikki muutkin sektorit palauttaa peruslähtötilanteisiin, kun kaupungilla ei muuhun ole varaa. Vai onko?

Lopuksi toteatte vielä, että vanhemmat on hyvin saatu lastentarhanopettajien ammattiyhdistyspuuhaan mukaan! Aivan uskomatonta! Pidättekö Te, puheenjohtaja Lahesmaa, turkulaisia lasten vanhempia aivottomina nukkeina, joita lastentarhanopettajayhdistys taluttaa mielensä mukaan?

Päättäjät yrittävät nyt rakentaa tästä järjestösotaa, mitä tämä ei suinkaan ole. Päiväkodeissa eri henkilöstöryhmät tekevät hyvää yhteistyötä asetettujen tavoitteiden saavuttamiseksi. Työmme on mitä suurimmassa määrin tiimityötä, jossa jokaisen panos on välttämätön!

Päivähoitopaikkojen lisääntymisestä kunnia kuuluu kentällä työtätekeville ammatti-ihmisille koulutuksesta riippumatta. Tässä on nyt kuitenkin kysymys muusta, elikkä varhaiskasvatuksen ja esiopetuksen alasajosta erittäin arveluttavin keinoin. Vanhemmat ovat tämän asian oivaltaneet täysin ilman LTO-yhdistyksen opastusta, ovathan he toki kiinnostuneita lastensa ja samalla koko yhteiskunnan tulevaisuudesta!

Pikemminkin tässä on käynyt niin, että vanhemmat ovat joutuneet hätyyttelemään yhdistystä. Asia nimittäin vietiin lautakuntakäsittelyyn sellaisessa aikataulussa, että yhdistyksen tilanteeseen puuttuminen oli lähes mahdotonta.

Maanantaina 4.5. sain kaksi kirjettä. Ensiksi avaamani oli vanhempainyhdistykseltä, toinen virallinen ilmoitus 5.5. olevasta sosiaalilautakunnan kokouksesta, jossa tultaisiin käsittelemään ko. asia. Elikkä tässä järjestyksessä meitä nyt on taluteltu!

Jatkuu mainoksen jälkeen
Mainos päättyy

Politiikassa on totuttu takkia kääntämään joskus useita kertoja päivässä. Kuinkahan lienee tässä asiassa. Vastausta odotellaan!

Leena Nikkilä
lastentarhanopettaja
päiväkodinjohtaja
Turun Lastentarhanopettajat ry:n puheenjohtaja