Lukijoilta

Treffit Teatterisillalla

Hyvä Sillanmenoa Seuraillut (TS 10.5.), kiitos juttupalautteesta ja huomioistasi uudella Teatterisillalla oleskelusta ja kulkemisesta. Olet ihan oikeassa siinä, että Teatterisilta ennenkaikkea todella on tarkoitettu kaivatuksi kevyen liikenteen kulkuyhteydeksi Aurajoen ylitse. Kuitenkin sillan suunnitteluvaiheessa on esitetty myös mahdollisuus keskikohdan levennyksessä istahtaa, ei niinkään väsymyksestä, vaan maisemanihailun ilosta.

Sillan arkkitehtuurisuunnittelusta vastaava arkkitehti Juhani Välkepinta on suunnitellut molempiin levennyksiin, pois kulkuväylältä, selkänojattomat, pääosin kivestä valmistetut ja sillankanteen kiinteästi asennetut istuintasot (2 molemmin puolin). Syytä huoleen penkkien jokeen päätymisestä ei siis ole.

Kaiteeseen nojailu on varmasti luonteva tapa useimmille meistä seurata elämää ja ihailla maisemaa sillalta (kaidejohde itseasiassa suunniteltiin mukavaksi ja leveäksi juuri tästä syystä). Mutta niille kulkijoille, jotka eivät koe oloaan mukavaksi tai turvalliseksi kaiteeseen nojaten, on haluttu myös taata mahdollisuus levähtää sillalla ja rauhassa katsella Turun hienoimpiin kuuluvaa jokimaisemaa.

P.S. Golden Gate -sillan jalkaisin ylitykseen eivät taida pelkät penkit paljon lohtua tuoda, siksi hankala se tuulisena, 6-kaistaisena ja kilometrin pituisena on!

Ritva Nummiora
Turun maisema-arkkitehti