Lukijoilta

Valta ja fiktiot

Tiistain 12.5. Turun Sanomissa ministeri Sauli Niinistö kommentoi otsikolla Vallan vallaton fiktio kirjaa Naisen 7 elämää, jonka kirjoittajista olen yksi. Kirjaan sisältyvässä Sirpa Honkameren avioeropäiväkirjassa kerrotusta episodista, jossa ministeri ehdottaa yhteistä yötä kahden minuutin tuttavuuden jälkeen, on tullut elämää suurempi asia. Nyt Honkameri on leimattu sepitteen tekijäksi ja me muut yhteiseen päiväkirjaan osallistuneet siinä sivussa.

Miten kaikki oikein meni?

Keskiviikkona 6.5. oli kirjamme julkistamispäivä. Ilta-Sanomat teki lööpin ja etusivun jutun kirjaamme sisältyvästä Sirpa Honkameren tekstistä. Etusivun otsikko: Kahden minuutin tuttavuus riitti. Juopunut ministeri ehdotti seksiä kirjailijalle. Mainittakoon, että Honkameri ei kirjassa mainitse juopumuksesta mitään, se on Ilta-Sanomien tulkinta. Meitä muita kirjoittajia harmitti jonkin verran se, että IS lööppijutullaan leimasi koko kirjan, jossa mielestämme on paljon tärkeää asiaa.

Ilta-Sanomien toimittaja ryhtyi selvittämään ministerin henkilöllisyyttä kuin se olisi valtakunnan tärkein asia. Honkameri ei suostunut sitä kertomaan (ei edes meille, kirjan muille kirjoittajille). Torstain lehdessä haastateltiin kaikki nykyiset miesmininisterit, jotka kiistivät.

Jatkuu mainoksen jälkeen
Mainos päättyy

Lauantaina 9.5. Ilta-Sanomat paljasti seksiministerin Ilkka Kanervaksi. Johtopäätös perustui siihen, että Kanerva on ollut ainoa miespuolinen ministeri tai ex-ministeri, joka oli läsnä Honkameren kuvaamassa tilaisuudessa. Honkameri ei edelleenkään kommentoinut.

Sunnuntaina, äitienpäivänä, Sirpa Honkameri soitti minulle ja kertoi Ilkka Kanervan soittaneen hänelle kolme kertaa. Kanerva oli yrittänyt painostaa Honkamerta ilmoittamaan, että ministeriepisodi on keksitty. Neuvoin Honkamerta odottamaan maanantaihin ja kysymään juristin neuvoa.

Hämmästykseni oli suunnaton, kun maanantain 11.5. Ilta-Sanomat kertoi Honkameren myöntäneen ministerijutun fiktioksi. Jutun tarkempi lukeminen paljasti, että tämän lausunnon, jolla Ilkka Kanerva on puhdistettu, lähde on Ilkka Kanerva. Juttu on kuitenkin otsikoitu ikään kuin lähde olisi Sirpa Honkameri.

Ja tiistain 12.5. lehdet, kuten Helsingin Sanomat, Aamulehti, Turun Sanomat ja Kansan Uutiset, pitävät todistettuna, että Honkameren ministeritarina on tekaistu.

Olen ällistynyt siitä, että oikeat sanomalehdet, tai ministeri Niinistö, käyttävät lähteenään Ilta-Sanomien otsikoita (ainakin Niinistön luulisi tietävän jotain omastakin kokemuksestaan). Jos olisin Sirpa Honkameri, nostaisin Ilta-Sanomia vastaan syytteen siitä, että lehti panee Ilkka Kanervan kautta sanoja hänen suuhunsa, tarkistamatta asiaa Honkamereltä itseltään.

Omakohtaisesta kokemuksesta tiedän, että Honkameren kuvaama ilmiö on totta: politiikan piirissä tapahtuu, että korkeissa asemissa olevat miehet tekevät seksuaalisia ehdotuksia hyvin pikaisen tuttavuuden perusteella. Eivät läheskään kaikki, mutta useampi kuin yksi.

Satu Hassi