Lukijoilta

Missä vika sääennustajat

Aurinko alkaa pilkistellä pilviverhon takaa. Minun pitäisi olla mökillä puutarhatöissä, mutta kun oikein kahden pisaran voimalla luvattiin sadetta. Niin myös vapun aaton ennusteessa kolmelle seuraavalle päivälle. Vaan eipä ole ropissut, eivät edes kivet kastuneet. Päin vastoin on ollut ihmeen kaunista ja lämmintä.

Joka kanavalla toinen toistaan viehkeämmät ennustajattaret esittävät uudenaikaisin välinein ennusteitaan. On sääsatelliitteja, uusia havaintoasemia ja ties mitä, mutta ennusteet tuntuvat vain huononevan. Lääniuudistuskin huononsi tilannetta; vaikka Suomesta poistetaan miten monta lääniä, Turku ei ole Länsi-Suomea eikä Etelä-Suomea säältään.

Jossain on pahasti vialla, kun päivälämpötila voi heittää kymmenenkin astetta ennustetusta eikä yölämpötiloista uskalleta enää edes puhua. Mielellään kerrotaan jälkeen päin, millainen sää oli ollut kuluneena päivänä, hyvin harvoin sen sijaan, miksi ennuste oli mennyt niin täydellisesti pieleen.

Kun omalle kohdalle tulee väärästä ennusteesta harmia, niin kyllä sen vielä seuraavana päivänä muistaa. Onko Turun säätilan ennustaminen yhtä vaikeaa kuin täällä on kaikki muukin? Toivon ilmatieteen laitoksen paikallisen yksikön selitystä.

Sääsammakkoa harkitseva