Lukijoilta

Kuusisto tarvitsee uuden nopean
suoren tieyhteyden siltoineen

Rakennustoiminta elpyy. Sitähän me kaikki toivomme. Olemme eri lehtien palstoilta saaneet lukea enimmäkseen positiivisia tavoitteita lähikuntien kaavoitussuunnitelmista. Piikkiö uskoo Raadelman alueen rakentamisella saavansa kuntaansa maksukykyisiä ja varakkaita asukkaita.

Kaarinassakin suunnitellaan, jo valmistuneen Littoisten osayleiskaavan lisäksi keskustan, Kärjen ja Piispanristin kaavoittamista erilaisiin käyttötarkoituksiin. Hyvää tähän saakka.

Mutta arvokkain kaikista puuttuu. Onneksi. Kuusiston moni-ilmeinen ja kaunis saari on haluttu jättää tulevien aikojen reserviksi. Erittäin järkevää. Onhan Kuusiston saari Kaarinan helmi. Jotta helmelle saataisiin riittävä ja kunnallisesti tuottavin arvo, on se hiottava hyvin huolellisesti ja varoen.

Mistä hionta pitää aloittaa? Tietenkin kulkuyhteyksistä. Nykyinen Kuusiston salmen yli johtava silta kiemuraisine ja vaarallisine tieyhteyksineen ei tule olemaan riittävä. Mitä sitten pitäisi tehdä?

Poliittisten päättäjien äskettäin tekemästä kielteisestä kannanotosta huolimatta pitäisi toteuttaa tielaitoksen jo melko pitkälle suunnittelema Auvaisbergin silta. Suora, nopea ja ennen kaikkea kuusistolaisia ajatellen, turvallinen tieyhteys Kurkelantieltä Kirjalan sillalle.

Jatkuu mainoksen jälkeen
Mainos päättyy

Jos Piikkiö uskoo saavansa Raadelman alueelle arvotaloja, mitkä silloin ovatkaan Kaarinan mahdollisuudet. Mielestäni Kuusiston kaavoituksessa on lähdettävä siitä tosiasiasta, että koko saaristotie tulee joka tapauksessa seuraavan vuosituhannen alussa rakennettavaksi. Erilaiset yhdentymiset tulevat sitä edellyttämään.

Oletettavasti saaristokunnat; Parainen, Nauvo, Korppoo ja Houtskari suhtautuvat tiehankkeen toteutumiseen myönteisesti. Edellämainitut kunnat oivaltavat varsin hyvin tieyhteyden tuomat hyödyt. Elinkeinoelämä elpyy lisääntyvän saaristomatkailun myötä. Jopa vanha entisaikojen saariston laivaliikenne elpyy ja saattaapa jokin linjalaiva ottaa Paraisten Lillmalön valmiit rakenteetkin käyttöönsä. Ennen kaikkea lienee selvää se, että luonnonkauniin saariston tonttien hinnat kokevat huiman nousun.

Uskon ehdottomasti edellämainittujen kuntien toimivan tieyhteyden puolesta. Miksi ei sitten Kaarina?

Kaarinan on todellakin korkea aika katsoa tulevaisuuteen ja sen vaatimuksiin, elvyttääksemme omalta osaltamme Turun talousalueen hiipunutta arvoa. Muualta Suomesta katsottuna todetaan, että seutu ja varsinkin saaristo on kaunista. Vika on vain siinä, että kun saaristomatkailu muutoin viehättäisi, asettavat huonot liikenneyhteydet ajankäytöllisiä esteitä.

Uuden saaristotien vaikutuspiiriin kuuluvat alueet on kaavoitettava kasvavan kesäasukas- ja turistivirran tarpeita palvelevaksi. Virastotalot, terveyskeskukset ja muut kuntalaisia palvelevat liikkeet ja laitokset voivat hyvin olla nykyisillä paikoillaan. En usko, että nykyisetkään melko kaukaakin tulevat kesäasukkaat ja saaristoon matkaavat turistit poikkeavat ruoka- ym. tarvikevarastojensa täydentämisen vuoksi Kaarinan keskustan liikkeisiin. Ei ainakaan nykyopasteilla tai mainoksilla. Keskustan voi jo nytkin ohittaa.

Elämäntapataiteilija