Lukijoilta

Maatalouden tulot
ovat jo pudonneet

Arvoisa nimimerkki Kolmen kuukauden työstä vuoden palkka (TS 1.5.). Mielipiteesi maatalouden nykytilanteesta perustuvat ilmeisesti tietämättömyyteen ja väärinkäsityksiin, mutta ehkä asenteellisuuttakin oli mukana.

Mainitsemiasi halpakorkoisia lainoja ei myönnetä kuin pieneen osaan maatalouden luotoista, eivätkä ne silloinkaan toki ole nollakorkoisia. Ylivoimaisesti suurin osa lainoista on aivan tavallista, normaalikorkoista pankkilainaa. Turhia koneita ei kenelläkään ole enää mahdollisuutta hankkia, ja olisiko se järkevääkään? On selvää, että konekantaa on kaiken aikaa kohennettava, muussa tapauksessa tuotanto ennen pitkää pysähtyy.

EU-tuet närästivät sinua myös. EU-tukitaso tilaa kohti määräytyy tilan koon ja seudun laskennallisen satotason pohjalta, ja Suomessa nuo molemmat kertoimet ovat alhaisia verrattuna Keski-Euroopan maihin. Niissä tilaa kohti kertyvät tuet ovat tosiaan mittavia, joten oikeammat kateuden kohteet löytynevät siltä suunnalta. Kadehtimasi tuet eivät suinkaan riitä korvaamaan unioniin liittymisestä seuranneita tulonmenetyksiä, vain paikkaamaan niitä.

Tulotaso Suomen maataloudessa on pudonnut tähän mennessä kymmeniä prosentteja entiseen verrattuna, ja tukitason edelleen laskiessa jatkoa seuraa lähivuosina. Minkä muun ammattiryhmän edustajat hyväksyisivät moisen suuruisen palkan alentamisen?

Mitä taas tulee mainitsemaasi maatilojen myynti-ilmoitusten puuttumiseen, niin odotapa vain muutama vuosi. Jokainen toki yrittää roikkua kiinni elinkeinossaan, kodissaan ja ainoassa osaamassaan ammatissa niin pitkään kuin suinkin pystyy, mutta 2000-luvun alkupuolella alkavat talouselämän kylmät realiteetit viimeistään purra. Niissä myllerryksissä on entistä useampi maajussi pakotettu lähtemään kaupunkiin kärkkymään ehkä sinunkin työpaikkaasi.

O. Anttila