Lukijoilta

Paikat kuntoon

Jokin aika sitten kerrottiin miten Turun kaupunki alkaa suorittaa tarkastuksia kiinteistöjen ympäristöjen siisteydestä, sekä luvatta tehdyistä rakennelmista. Koskahan tämä operaatio sitten aloitetaan ja millä seuraamuksilla?

Itse olen aina ollut sitä mieltä, että jos ei kiinnosta puutarhan hoito, olisi parasta muuttaa kerrostaloon asumaan. Ei ole naapureidenkaan mukavaa katsella puolen metrin heinäpeltoa aidan takana.

Joillakin on taipumus myös kerätä kaikki vanhat romut pihalleen, missä ne sitten seistä jököttävät kesät, talvet. Näitä törkimyksiä on sentään suhteellisen harvassa, kaikeksi onneksi.

Mutta, miten on kaupungin omistamien kiinteistöjen laita? Ei kukaan yksityinen talon omistaja päästä kotiaan siihen kuntoon kuin missä ovat kaupungin omistuksessa olevat omakotitalot. On tietysti poikkeuksiakin, mutta esim. Satakunnantien varrella voi nähdä niin huonoon kuntoon päästettyjä rakennuksia, ettei voisi kuvitella meillä hyvinvointi Suomessa tällaista enää näkevän.

Olemme mielenkiinnolla myös seuranneet mitä ihmettä tapahtuu Itäinenkatu l9:ssä. Vielä viime kesänä käväisimme äitini kanssa katsomassa hänen entistä kotitaloaan ennenkuin se puretaan. Kuistit olivat jo ihan lahonneet ja porraskivet sojottivat päin taivasta.

Yllätys, yllätys. Tänä keväänä huomasimme, että katto oli uusittu ja ilmeisesti koko rytäskä aiotaan korjata. Mitä ihmeen säilytettävän arvoista siinä rakennuksessa voi olla. Korjausrahat otetaan arvattavasti veronmaksajilta? Eikö olisi ollut järkevämpää purkaa koko kortteli ja rakentaa tilalle kunnon vuokra-asuntoja tavallisille turkulaisille. Järjenkäyttö ei ole kiellettyä, ei edes korkeasti koulutetuilla kaupunkimme päättäjillä. Täällä ruohonjuuritasolla kun ei voi muuta tehdä kuin kirjoittaa yleisönosastoilla.

Paljasjalkainen turkulainen