Lukijoilta

Turun tuomiokirkon aukiolle
vaikea sijoittaa veistosta

Jos turkulaisilta kysyttäisiin mikä on arvokkain näkymä Turussa arvelen useimpien vastaavan: tuomiokirkko. Sen vaikuttava tornisivu näyttää olevan myös kameroita käyttävien turistien suuressa suosiossa. Henkensä kaupalla monet heistä etsivät kuvakulmia vilkkaan liikenteen keskellä.

Näin ollen tuntuu kovin ihmeelliseltä, että julkinen keskustelu siitä, minkälaisen tuomiokirkon ympäristön me turkulaiset haluamme, kokonaan puuttuu. Ja nyt tarkoitan kirkon edessä olevaa suurta aukiota, siinä vaiheessa kun se on rauhoitettu liikenteeltä.

Yllättäen, ja kuin itsestään selvyytenä saamme lehdestä lukea, että kyseiselle aukiolle ollaan suunnittelemassa piispa Henrikin muistomerkkiä, mahdollisesti muutakin, ja että kaupungin KR-lautakunta on hyväksynyt kolme vaihtoehtoista paikkaa muistomerkille.

Kaupunkikuvallisesti Turun tuomiokirkko on ainutlaatuinen. Euroopassa on tuskin toista katedraalia, joka vastaavalla tavalla on nähtävissä, kokonaisuudessaan, ja myös etäältä. Kirkon pitkiä sivuja ja kuoriosaa ympäröi puistokaista, mutta tornipääty avautuu mahtavana aukiolle ja joelle. Kokonaiskuvan kannalta edessä olevalla aukiolla on ratkaiseva merkitys, eikä ole suinkaan yhdentekevää minkälaiseksi se muodostuu.

Jatkuu mainoksen jälkeen
Mainos päättyy

Muistomerkkikilpailuun osallistuvat kuvanveistäjät ovat tosi vaikean tehtävän edessä. Normaalin kokoinen teos tällä aukiolla ja tämän valtavan rakennusmassan edessä tulee näyttämään naurettavan pieneltä. Mitenkä suuren teoksen tulisi olla, jotta se toisi edes jonkinmoisen lisän tähän maisemaan? Yhtä suuren kuin joulukuusenko? (Vatikaanin Pietarinkirkon edessä on obeliski, mutta tuomiokirkon torni on jo kuin suuri obeliski.)

Toivon tietenkin julistetulle muistomerkkikilpailulle onnea. Sitä se tarvitsee. Kaupunginhallitus viime kädessä päättää teoksen toteuttamisesta, mutta onko sillä tuomiokirkon juhlavuotta ajatellen, kun jotakin näyttävää pitää saada aikaan, ükanttia? sanoa EI, vaikka mieli ehkä tekisikin. Viime vuosina toteutetut, enemmän tai vähemmän skandaalinkäryiset muistomerkkikilpailut mielessä, olen huolissani Turun tärkeimmän kaupunkinäkymän tulevaisuudesta.

TS:n kirjoittajavieras Antti Lehtinen ihmettelee Pyhän Henrikin muistomerkkejä koskevan kirjoituksensa (TS 3.5.) lopussa kestääkö moderni Pyhän Henrikin muistomerkki 700 vuotta, kuten on Henrikille omistettu tuomiokirkko kestänyt.

Kun nyt kestäisi yhden sukupolvenkin verran - ja ilman skandaaleja.

Olof Holmberg
arkkitehti