Lukijoilta

Pikkukoulujen lakkauttamista
Turussa ei pitäisi sallia

Turun koulutoimintakeskuksen verkostotyöryhmän suunnitelmista vähentää menoja koulutoimessa kerrottiin Turun Sanomien 29.4. julkaistussa jutussa. Ratkaisuksi ehdotettiin mm. eri yläasteiden hallinnon yhdistämistä ja kahden ala-asteen lakkauttamista.

On hienoa, että ratkaisuja on löydetty ja keskustelu leikkauksista avattu. Kuitenkin suunnitelman eräät osat ovat varsin ikäviä joidenkin turkulaisten kannalta. Työryhmä on enemmän käyttänyt juustohöyläperiaatetta kuin löytänyt rohkeita, uusia ratkaisumalleja.

Yläasteiden hallinnon yhdistäminen vaikuttaa hyvältä säästöpäätökseltä. Esim. Kastun ja Rieskalähteen koulujen kohdalla suunnitelma vaikuttaa perustellulta. Koulut sijaitsevat fyysisesti lähekkäin, ja osa oppilaista ja opettajista ovat tottuneita liikkumaan koulusta toiseen. Ratkaisun ei pitäisi huonontaa oppilaan asemaa. päinvastoin se saattaisi tulevaisuudessa mahdollistaa laajemmat valinnanmahdollisuudet oppiaineita valitessa.

Sen sijaan kahden pienen ala-asteen, Kähärin ja Snellmanin, lakkauttaminen ei ole moderni ratkaisuvaihtoehto koulutoimen etsiessä taloudellisia säästöjä. Koulun lakkauttaminen saattaa olla todellinen vaihtoehto haja-asutusalueilla, joissa koko koulun oppilasmäärä on kymmenen. Yli sadan oppilaan koulu on toimiva kokonaisuus, joka tarjoaa turvallisen oppimisympäristön lapselle.

Jatkuu mainoksen jälkeen
Mainos päättyy

Lapsen koulunkäynti, varsinkin ala-asteikäisenä, on tärkeä elämän perusasia lapselle ja koko perheelle. Pienten oppilaiden oppimisen ja kasvun tukeminen on tärkeä kaupungin tarjoama peruspalvelu.

Eikö kaikkien etu ole, että kaupunki pystyy tarjoamaan asukkailleen ihmisläheisiä peruspalveluja? Miksi siis Turunkin pitäisi havitella lisää suuria yksiköitä, sillä niissä on suurien yksiköiden ongelmat. Pienissä kouluyhteisöissä kyetään säilyttämään oppilaskeskeinen ja ihmisläheinen opetus sekä hyvä henki yhteisön jäsenten kesken.

VETY-työryhmän raportti on säästöjä tehdessä suuntaa-antava, mutta pikkukoulujen osalta väärin kohdennettu. Toivottavasti säästöratkaisuiksi löytyy muitakin vaihtoehtoja kuin Kähärin ja Snellmanin koulujen lakkauttaminen.

Katri Nikkanen
Kähärin ja Kastun entinen oppilas