Lukijoilta

Pääkirjoitus 1.5. 1998:
Nuoruus on nyt valttia Moskovan eliittijoukossa

Presidentti Boris Jeltsin on nimittänyt ensimmäiset ministerit Sergei Kirijenkon johtamaan hallitukseen. Ministerilista ei sisällä suuria yllätyksiä avainpaikkojen osalta. Kenties silmiinpistävin piirre uudessa hallituksessa on tärkeimpien ministerien nuoruus neuvostoaikojen perinteeseen verrattuna.

Suomessakin muistetaan hyvin, miten pari vuosikymmentä sitten Punaisen torin vapunpäivän paraatin suorassa televisioesityksessä esiintyi Leninin mausoleumin parvekkeella suuri joukko vanhoja tutisevia ukkoja. He olivat neuvostoeliittiä ja valtakunnan avainministereitä tai puoluejohtajia.

Presidentti Jeltsin on ilmeisesti päättänyt päästä lopullisesti eroon neuvostoaikaisesta julkisuuskuvasta. Pääministeri Kirijenko on 36-vuotias ja tuoreet varapääministerit Boris Nemtsov ja Viktor Hristenkokin ovat vielä nuoria, edellinen 38, jälkimmäinen 40-vuotias.

Uudistusmielisiin luettu Nemtsov on uuden hallituksen voimahahmoja. Hänen johtoonsa on annettu Venäjän valtion öljy- ja kaasuyhtiöt. Samalla hän johtaa kaikkia valtion luonnonvaramonopoleja ja hoitaa myös maan energia-asiat.

Jatkuu mainoksen jälkeen
Mainos päättyy

Tällainen vallankeskitys ei sinänsä ole uutta Venäjällä. Jeltsin on kuitenkin yleisesti pyrkinyt keventämään hallitusrakenteita ja vähentänyt muun muassa varapääministerin virkojen määrän kuudesta kolmeen.

Uuden nuoren voiman vastapainona Jeltsin on myös turvannut valtion asioiden hoidon jatkuvuuden. Siitä pitävät huolen viroissaan jatkavat puolustusministeri Igor Sergejev, ulkoministeri Jevgeni Primakov, valtiovarainministeri Mihail Zadornov, hätätilaministeri Sergei Shoigu ja liikenneministeri Aleksandr Aksenenko.

Nuoren ja poliittisesti kokemattoman Kirijenkon harteille Jeltsin on asettanut raskaan taakan jättiläisvaltion johdossa. Ei vaadi suuria ennustajanlahjoja todeta, että Venäjän talouden saaminen raiteilleen kestää vielä pitkään ja että monia epävarmuustekijöitä on jatkuvasti kehitystä varjostamassa.

Jeltsin näyttää talouden elvyttämisessä turvautuvan myös tähän saakka hiljaiseloa viettäneeseen Itsenäisten valtioiden yhteisöön eli Ivyyn, joka perustettiin Neuvostoliiton hajotessa Venäjän ulkopuolisista neuvostotasavalloista Baltian maita lukuunottamatta.

Moskovassa koolla ollut Ivyn huippukokous joutui toteamaan, että uinuvan yhteisön merkittävin saavutus toistaiseksi on sen jatkuva olemassaolo.

Kovin suurta taloudellista tekijää Ivystä tuskin jatkossakaan tulee, vaikka Jeltsin nimitytti sen pääsihteeriksi entisen luotettunsa ja sittemmin turvallisuusneuvoston sihteerin tehtävistä erotetun suurliikemies Boris Berezovskin. Hänen tehtävänsä yhteisön toiminnan koordinoijana on jokseenkin toivoton. Entisten neuvostotasavaltojen intressit ovat niin erilaisia, että tuloksia tuottavan yhteistyön aikaansaaminen on äärimmäisen työlästä Jeltsinin piiskansivalluksista huolimatta.

Pääministeri Sergei Kirijenkon hallitus joutuu turvautumaan pääasiassa Venäjän omiin voimavaroihin ja läntiseen apuun Venäjän uudistumisen taloudellisen perustan luomisessa.