Lukijoilta

Aimo Massisen Päivän pistot -kolumni:
Taistelevaa eurovappua!

Se on täällä taas, vappu, työväenliikkeen taistelujuhla.

Poliisi pelkää hulinavappua, mutta kovimmat paikat on uljaalla edustajallamme Brysselissä. Komissaari Erkki Liikanen taistelee veronmaksajien puolesta EU:n lakkoilevia riistäjätyöläisiä vastaan.

Me luotamme kuitenkin komissaarin taitoon ja sitkeyteen selvitä tästäkin taisteluvapusta. Kun Liikasen Erkki, edistyksen merkki, selvisi kunnialla 1970-luvun alun Alas, EEC! -vappumielenosoituksistaankin vaurioitta, kyllä hän hoitaa Ylös, EU! -operaatiotkin isänmaan edun mukaisesti.

Sdp:n entisen puoluesihteerin tueksi Brysseliin rientää Lahden vappupuheensa jälkeen puolueen nykyinen puheenjohtaja, pääministeri Paavo Lipponen.

Demokraattisen sosialismin täyttymys saavutetaan sunnuntaina, kun Lipponen yhdessä EU-maiden johtajien kanssa liittää yhteen 11 maata ja 290 miljoonaa ihmistä eurooppalaiseen valuutta-alueeseen Emuun.

Euroopan kaikki kapitalistit, liittykää yhteen! kuuluu tämän vapun sosialistinen iskuhuuto.

Jatkuu mainoksen jälkeen
Mainos päättyy

Siirtyminen yhteiseen eurooppalaiseen rahaan euroon merkitsee rahasosialismia, joka avaa tietä koko Euroopan politiikan ja talouden rakennemuutokseen.

Emu käynnistää myös uudenlaiset työmarkkinat. Ehkä muutaman vuoden kuluttua kaikki Euroopan työläiset juhlivat vappua yhteisellä lakolla Esko Ahon ja kumppanien toimeenpanemaa työreformia vastaan! Emussa ei nimittäin ole enää varaa lakkoiluun muulloin kuin työläisten vapaapäivänä.

Sosialismi etenee edelleen, kun vuosien kuluessa Euroopan maiden vero-, talous- ja sosiaalipolitiikka mahdollisimman pitkälle yhdennetään.

Kansallisen budjettipolitiikan liikkumavara ei sinänsä muutu mitenkään. Se on yhtä liikkumaton kuten tähänkin asti eli liikkuu vain leikkausten suuntaan. Kaikki työttömyystilastonsakin Suomi saa laatia ihan itse, kunhan edes yksi tilasto noudattaa EU:n käytäntöä.

Suomi on sikäli onnellisessa asemassa, että meillä on sosialismista jo tiettyä kokemusta. Itse asiassa pääministeri Kalevi Sorsa sanoi jo vuonna 1977 Uuden Suomen haastattelussa, että mehän elämme jo sosialismissa.

Kun kannanottoa sittemmin hieman kritisoin, sain Sorsalta kiukkuisen myllykirjeen, mikä oli varmasti ihan paikallaan. Sillä jos emme olleet silloin ihan täydellisessä sosialismissa, rähmällämme olimme joka tapauksessa.

Presidentti Mauno Koivisto käytti äskettäin eduskunnan tulevaisuusseminaarissa ilmaisua puolisosialismi tai puolivaltiososialismi viittaamalla siihen, että veroaste lähentelee meillä viittäkymmentä.

Samalla sosialistisessa tasauksessa on Koiviston mukaan päästy niin pitkälle, että suurin piirtein samanlaiset ihmiset antavat tukea suurin piirtein samanlaisille ihmisille. Ja jotta voisi olla saamapuolella, edellytetään jonkinlaista passiivisuutta.

Julmaa ironiaa Koivistolta - ja samalla niin totta. Ehkä joku vappupuhujista panee paremmaksi vaatimalla, että Emun oloissa kaikkien on päästävä passiivisesti saamapuolelle.

Verohallituksen pääjohtaja Jukka Tammi pääsee vaihteeksi saamapuolelle. Ohi on puolentoista vuoden piina, jonka käynnisti Helsingin Sanomat ja sen rikostoimittaja Harri Nykänen. Työtä täydensi poliisi ylidramaattisine pidätyksineen.

Jatkuu mainoksen jälkeen
Mainos päättyy

Verohallituksen sisäisistä linjariidoista syntynyt muistio vuodatettiin syyttävän vihjailevasti julki. HS teki jutun aineistosta, jota oli tarjottu aiemmin myös TS:lle, mutta tämä lehti ei nähnyt aihetta juttuun.

HS:lle ja Nykäselle Tammen kaatamisyritys oli lyhyen ajan sisällä toinen iso uskottavuuskupru. Muutama vuosi sitten Nykänen yritti yhtä näyttävästi upottaa Veikkaus Oy:n Matti Ahteen kioskimyymäläkaupoista, mutta sekin jahti kuivui kasaan.

Olen aina ollut sitä mieltä, että median vaikutusvaltaa liioitellaan. Ei edes maan suurin valtalehti pysty kaikkeen.

Syyttämättäjättämispäätöksestä huolimatta monet uskovat silti Jukka Tammen syyllisyyteen. Herrojahan aina suojellaan.

Sitä paitsi jos on pääverottaja, demari ja vieläpä kotoisin Turusta, ei mies voi ihan viaton olla!

Kirjoittaja Aimo Massinen on Turun Sanomien päätoimittaja.