Lukijoilta

Tavalliset asukkaat, osallistukaa
oman talonne yhtiökokouksiin

Hakiessani osakehuoneistoa vanhemmista kerrostaloista olen ihmeekseni saanut huomata miten eri lailla yhtiöt ovat huolehtineet talojensa kunnosta.

Hyvin hoidetuissa yhtiöissä on osattu käyttää hyväksi mm. valtiolta saatavat korjaustuet sekä halpakorkoiset lainat. Peruskorjausten yhteydessä on julkisivuja uudistettu, lämmöneristyksiä lisätty sekä ikkunat vaihdettu energiataloutta parantavasti. Huonommin hoidetuissa kiinteistöissä taas korjauksia on lykätty tai tehty keveimmällä tavalla - maalia maalin päälle - joka ajan oloon on kalleinta asukkaille. Kuitenkaan hoitovastikkeissa ei suuria eroja ole hyvin tai kehnosti hoidettujen talojen välillä.

Jo taloon tultaessa näkyy ero: istutukset, valaistus ja ulko-ovet sekä porrashuoneitten kunto antavat kuvan järjestyksestä tai sen puutteesta. Yhteistilojen kunto ja autopaikat kertovat asukkaiden käyttäytymisestä.

Asukkaat itse omatoimisuudellaan ja aktiivisuudellaan ovat vastuussa siitä, miten yhtiömuotoinen hallinto toimii. Tärkein tapahtuma tässä menossa on yhtiökokouksilla. Siellä tehdään tärkeimmät päätökset; valitaan hallitus, jonka jäsenillä on vastuu päätosten toteuttamisesta yhtiöjärjestyksen sekä lain mukaan. Osallistuminen oman asuntoyhtiön kokoukseen on asukkaille tärkein vaalitilaisuus.

Jatkuu mainoksen jälkeen
Mainos päättyy

Samalla kun juostaan kilometrien päähän kahvitarjouksen perään muutaman markan säästämiseksi, oman osakkeen arvon vaaliminen laiminlyödään. Verukkeena mainitaan asioiden monimutkaisuus, omat kiireet ja esiintymisujous. Pelätään, että pihalla leimaudutaan häiriköksi.

Osakkeenomistajilla on sekä oikeus että jopa velvollisuus, oman etunsa nimessä ja omaisuutensa kunnollisen hoidon turvaamiseksi, osallistua yhtiökokoukseen ja valita hallitukseen yhteistyökykyisiä henkilöitä. Ehdotettavilta on vaadittava suostumus valmiudestaan osallistua hallituksen työhön. Asiantuntemus ja kiinnostus ovat hyviä lisäominaisuuksia eikä avoimuuskaan ole taakaksi. Siispä, menkää kokoukseen ja valitkaa oikein!

Väärä valinta kallista