Lukijoilta

Raisio juottaa myrkkylientä

Raision päättäjät eivät tule noin vain selviämään Palovuoren allashankkeesta. Tiedättekö ollenkaan arvoisat Raision ja Naantalin asukkaat mikä odottaa? Ison luokan myrkkykatastrofi, kuten totesi tällä palstalla Tri Paavo Kurkela (TS 27.4.), yksi Suomen pätevimmistä asiantuntijoista.

On tosiaankin vaarallista, jos vesi- ja jäteasiat ovat menneet sekaisin. Palovuoren raakavesiallas tulee saastumaan, siitä ei ole epäilystäkään. Pienikin liraus entisaikojen hyviä supermyrkkyjä riittää koko altaan saastuttamiseksi. Pitoisuudet voivat olla niin pieniä, ettei niiden löytäminen ole mahdollista. Vaikka saastepitoisuus olisi vain 1 ppm, merkitsee se, että 75 elinvuotensa aikana tulee nauttineeksi coctailin, jossa on lähes 100 ml erittäin myrkyllisiä kemikaaleja. Näin siis myös pienet myrkyllisten kemikaalien määrät vedessämme kasvavat melko suuriksi, kun laskemme yhteen koko elinikäisen altistumisen. Ne voivat siten muodostua vakavaksi vaaraksi terveydellemme.

Heinävedelläkään ei vatsaepidemian aiheuttajaa löydetty. Bakteereja oli niin vähän, ettei niitä näkynyt näytteissä. Kuitenkin yli 500 ihmistä sairastui, jotkut vakavastikin.

Jatkuu mainoksen jälkeen
Mainos päättyy

Kritiikin ääni Raisiossa lähti pienistä ryhmistä. Vihreiden edustaja pelkäsi, että Raisio menettää imagonsa pestessään aamuisin kasvonsa kakkavedellä. Eli ottaa vetensä kaatopaikalta. EpävarmuustekijöItä on liikaa, lisätutkimuksia tarvitaan.

Kaatopaikkoihin on viime vuosina kiinnitetty aivan erityistä huomiota, suhtautuminen varsinkin ongelmajätekaatopaikkoihin tulee EU-säännösten myötä edelleen kiristymään. Ilmeisesti myös Raision vanha kaatopaikka jouduttaneen terveydellisistä syistä lähivuosina saneeraamaan.

Kaatopaikan valumavedet ovat saastuttaneet ympäristöä ja lähiympäristön kaivoille on annettu käyttökieltoja. Autokilpailuhanke toteutuessaan kuormittaa kaatopaikka-aluetta ja tulee aiheuttamaan lisää terveyshaittoja.

Lisäksi on huomioitava, että mikäli terveys- tai ympäristöhaittoja muodostuu ko. asiassa aiheuttaa tämä mutkikkaita vastuu- ja korvauskysymyksiä tulevaisuudessa. Vastuuttomia päättäjiä ei voi päästää kuin koiraa veräjästä. Päättäjillä pitäisi olla selvä kanta näin tärkeässä asiassa. Tyhjää äänestäneet ovat taktikoineet, mikä on julmaa peliä ihmisten terveydellä.

Yli 20 vuotta Raision vanhan kaatopaikan asioita seuraneena ja kaikki raportit lukeneena tiedän mikä on homman nimi.

Erkki Järvinen
Raisio