Lukijoilta

Opettajillakin oikeus
valvoa etujaan?

Siitä, kun aloitin yläasteen opettajana noin kymmenen vuotta sitten, opetusryhmän koko on noussut niin, että oppilaita on tullut luokallinen lisää, vaikka palkanmaksun perustana oleva tuntimäärä on pysynyt samana. Samassa opetusryhmässä ovat lähes luku- ja kirjoitustaidottomat ja tulevat jarisarasvuot, joille kaikille koulun tulisi antaa elämän eväitä. Tukiopetusta on oppilasta kohden lukuvuodessa vajaa yksi tunti - yhteensä kaikissa aineissa.

Iltakaudet väsään oppimateriaalia, kun oppikirjoja ei ole kaikille ja työkirjat ovat todellista ylellisyyttä. Yhtään kokonaista vapaata viikonloppua en ole viettänyt joulun jälkeen, vaan ainakin toisen viikonlopun päivän olen korjannut, lukenut, kommentoinut, arvioinut, suunnitellut. Mutta minähän olen itsekäs OAJ:n jäsen, joka ei ajattele oppilaiden parasta...

Me opettajat emme halua minkäänlaisia lomautuksia. Niistä ja muista säästöistä päättävät kunnallispoliitikot, joiden näyttää olevan vaikea tunnustaa itselleen ja äänestäjilleen, että jos jokaisella opetusryhmällä ei ole opettajaa, opetuksen taso todellakin laskee. Tässä tilanteessa on helppo syyllistää opettajat, jotka kehtaavat olla itsekkäitä ja haluavat koko työehtosopimuksen mukaisen palkkansa.

Tuttavainsinööri saa neljän vuoden koulutuksen jälkeen n. 25 prosenttia parempaa palkkaa kuin minä seitsemän vuoden koulutuksen jälkeen. Miksi? Hän on ilmeisesti palkkansa ansainnut, sillä hänellähän ei ole niin paljon lomaa vuodessa kuin minulla, ja lisäksi hän tekee tuottavaa ja hyödyllistä työtä - minä en.

Riviopettaja ja kahden alaluokkalaisen äiti