Lukijoilta

Pääkirjoitus 30.4. 1998:
Paljon melua tyhjästä eli Tammea ei syytetä

Valtakunnansyyttäjä Matti Kuusimäen päätös jättää syyttämättä verohallituksen hyllytettyä pääjohtajaa Jukka Tammea Nostokonepalvelu-jutussa on kauaskantoinen päätös, joka selkeyttää monin tavoin korkeiden virkamiesten asemaa ja oikeuksia suomalaisessa yhteiskunnassa. Henkilökohtaisella tasolla ratkaisu puhdistaa pääjohtajan maineen, vaikka julkisuuskuvan aiheettomat arvet ehkä paranevatkin hitaasti.

Tammen ohella syytteiltä säästyivät myös hänen lankomiehensä, jotka ovat turkulaisen Nostokonepalvelun pääomistajia. Näyttöä ei löytynyt sen paremmin Tammea kuin Niemisen veljeksiäkään vastaan.

Pääjohtaja Tammi oli jutun alkuvaiheessa muutaman vuorokauden poliisin pidättämänä ja vuoden päivät sitten toinen valtiovarainministeri Arja Alho pidätti hänet myös viranhoidosta verohallituksessa, koska Tammea epäiltiin virka-aseman väärinkäytöstä ja avunannosta törkeään veropetokseen.

Laajoihin ja perusteellisiin tutkimuksiin johtaneet jutun alkutapahtumat ovat Suomen oloissa harvinaisia. Epäilyt Tammea ja hänen lankomiehiään vastaan pani alulle Helsingin Sanomien rikostoimittaja, joka viime lokakuussa teki epäilyistä näyttävän jutun. Myös verohallinnon piirissä toimittiin pääjohtajaa vastaan muun muassa vuodattamalla salainen muistio julkisuuteen. Tammi itse epäili jo varhaisessa vaiheessa yhtenä jutun taustatekijänä olevan verohallinnon sisäisen kiistan verotarkastustoiminnan periaatteista.

Jatkuu mainoksen jälkeen
Mainos päättyy

Valtakunnansyyttäjän päätökset puhdistavat ilmaa monen asian ympärillä. Korkea virkamies voi olla osakkaana yrityksessä ja kuulua sen hallintoonkin. Lopputuloksesta voi myös päätellä, että verohallinnon edustaja voi antaa veroneuvontaa myös sukulaisilleen. Veroneuvonta ei ole sama asia kuin opastaminen veronkiertoon. Ei varsinkaan silloin kun mitään veronkiertoa ei ole edes toteen näytetty.

Erityisesti poliisin menettely Nostokonepalvelun jutussa osoittaa, miten heppoisin perustein synnytetyistä epäilyistä voidaan johtaa massiiviset tutkimukset dramaattisine pidätyksineen. Esimerkiksi pääjohtaja Tammi otettiin kiinni lentokentällä, kun hän oli lähdössä virkamatkalle. Onkin kysyttävä, veivätkö mahdollisesti media ja verohallinnon sisäiset kiistat myös poliisin väärille jäljille.

Epäilyt tietysti on tutkittava, mutta on kohtuutonta, että jutussa, jossa verohallituksen pääjohtaja joutuu olemaan virasta pidätettynä, kuhnitaan puolitoista vuotta. Pitkä epävarmuus on vaikuttanut varmasti myös muiden epäiltyjen mahdollisuuksiin elää normaalia elämää.

Pääjohtaja Tammen paluu virkaansa on luonteva ratkaisu. Syyttäjän päätös luo sille kestävän pohjan. Verohallinnon mahdolliset sisäiset kiistat on selvitettävä, mutta pääjohtajan viranhoidosta pidättämisen jatkamiselle ei enää ole perusteita. Veroministeri Jouko Skinnarin keskiviikkoinen päätös on perusteltu.