Lukijoilta

Eurooppa-tiedotus kiistää Matikaisen väitteet

Entinen aluetiedottajamme Arto Matikainen esitti Turun Sanomissa 28.4.1998 ilmestyneessä haastattelussaan voimakkaita syytöksiä, jotka kohdistuvat UM:n Eurooppa-tiedotuksen toimintaan. Matikainen väitti, että hänen esimiehensä oli kieltänyt häntä kansalaisena lausumasta mielipiteitään ja osallistumasta Emu-keskusteluun. Koska olen tuo haastattelussa mainittu pomo, haluaisin lyhyesti kommentoida Matikaisen esittämiä väitteitä.

Matikaisen syytökset ovat kovia ja vakavia. Ne eivät kuitenkaan pidä paikkaansa. Keskustelu Matikaisen haastattelussaan mainitsemasta asiasta tapahtui Eurooppa-tiedotuksen neuvottelupäivillä Maarianhaminassa Ahvenanmaalla elokuussa 29.8.1997.

Neuvottelupäivien ohjelmassa oli tuolloin ns. omien asioiden käsittely, mm. Emu-tiedottaminen, josta käytiin suhteellisen vilkasta keskustelua. Varsinaista pöytäkirjaa ei pidetty.

Muistikuvani mukaan totesin keskustelussa Emu-tiedottamiseen liittyvistä Eurooppa-tiedotuksen toimintalinjauksista mm. seuraavaa:

-koska Eurooppa-tiedotus ei ota kantaa Emun puolesta tai vastaan (ts. on puolueeton) myöskään sen aluetiedottajat eivät voi tiedottajan roolissaan ottaa asiaan kantaa. Perustehtävä on välittää eri tahojen tuottamaa tietoa ja näkökulmia Emusta, niin myönteisiä kuin kielteisiä.

Jatkuu mainoksen jälkeen
Mainos päättyy

-sen sijaan totesin, ettei minulla ole mahdollisuuksia tai valtuuksia estää tiedottajia virkatehtäviensä ulkopuolella yksityishenkilönä lausumasta omia näkemyksiään ja mielipiteitään. En ole siis kieltänyt Matikaista osallistumasta kansalaisena Emusta käytävään keskusteluun. Totesin, että tällainen kieltäminen olisi jopa lainvastaista.

-totesin, että jatkossakin Eurooppa-tiedotus jatkaa puolueettomalla linjallaan riippumatta Eurooppa-tiedotuksen palveluksessa olevien henkilöiden omista näkemyksistä ja mielipiteistä.

Matikaisen mainitsemina todistajina tässä keskustelussa olivat kaikki Ahvenanmaalla olleet Eurooppa-tiedotuksen aluetiedottajat ja muut työntekijät. Lisätietoja käydyn keskustelun sisällöstä saa tarvittaessa heiltä.

Neuvottelupäivien päätteeksi Matikainen antoi minulle kirjallisen irtisanoutumisensa perustellen sitä tehtävän hoitoon liittyvillä erimielisyyksillä. Olin yllättynyt ja ehdotin hänelle, että hän vielä miettisi asiaa yli viikonlopun. Hän totesi, ettei se kuitenkaan ole tarpeellista vaan ilmoittaa myöhemmin mikäli muuttaa mielensä.

Juha Parikka
Eurooppa-tiedotuksen päällikkö
ulkoasiainministeriö, Helsinki