Lukijoilta

Säästöä hintaan
mihin hyvänsä

Me päivähoitolasten vanhemmat saimme Turun sosiaalikeskuksen päivähoito-osastolta 27.3.98 päivätyn kirjeen, jossa paitsi tiedotettiin kesäkuukausilta 1998 perittävistä hoitomaksuista, myös kartoitettiin mahdollisia kesäajan maksumuutoksia.

Periaatteena oli, että mikäli vanhemmat pitäisivät lapsensa pois päivähoidosta kaikki kesäkuukaudet, ei näiltä kuukausilta perittäisi päivähoitomaksua lainkaan. Nykykäytännön mukaan peritään puolikas maksu niiltä kuukausilta, jotka lapsi on pois hoidosta, ja täysi maksu, mikäli lapsi on yhdenkin päivän hoidossa.

Kun pidetään mielessä, että useissa perheissä päivähoitomaksut taannoin nousivat, etenkin kahden työssäkäyvän vanhemman perheissä jopa tasolle 1000 mk/kk/lapsi, voin vain syvästi närkästyä siitä, että päivähoito-osasto koettaa rahan avulla kiristää vanhempia pitämään lapsensa pois päivähoidosta. Kaksilapsisessa perheessä säästö saattaa olla luokkaa 6000 mk/kesä - mutta mihin hintaan? Vanhemmat joutuisivat tinkimään perheen yhteisistä loma-ajoista.

Päivähoito-osaston osastopäällikkö Raili Koski kertoi 16.4. käymässämme puhelinkeskustelussa, että useat perheet ovat toivoneet oikeudenmukaisempaa maksupolitiikkaa. Tähän tavoitteeseen päästäisiin ymmärtääkseni huomioimalla lapsen todelliset hoitopäivät nykyisen kaikki tai ei mitään -menetelmän sijaan.

Epäilen, että tämän nk. maksumuutoskartoituksen todellinen tarkoitus on vähentää lakisääteisen kunnallisen päivähoidon käyttöä, jotta kunta saa potkaista aimo läjän päiväkotien henkilökuntaa kuukauden-parin pakkolomalle vuosittain. Opettajien lomautuksista kun on noussut niin kova häly, että nyt on etsittävä hiljaisempi kohderyhmä säästöille? No, ainakaan minä en aio olla hiljaa.

Tarja Iivonen
kahden lapsen äiti