Lukijoilta

Koululait ajastaan
jäljessä

Olisikin pitänyt jo ajat sitten huolestua koululakien tilanteesta. Asiantuntijana Mauno Kankaanpää on nyt puuttunut asiaan. Jospa vihdoinkin aletaan keskustelu koko kansaa koskevasta keskeisestä aiheesta.

Opettajien ja lasten ongelmat ovat olleet esillä kohtuuttomien paineiden kasvaessa, mutta koko opetuksen perusteet ovat jääneet tämän ajankohtaisen ja konkreettisen aiheen alle.

Olisi vihdoinkin nähtävä se tosiasia, että lakien uudistukset ovat aina ajastaan jäljessä. Vasta ajan muutokset vaativat korjaamaan lakeja, eli aika menee aina lakien edellä.

Koulutuksen kohdalla se onkin pahin uhka, sillä yhä nopeammin muuttuvassa ajassa tästä kehittyy todellinen ongelma ja sen me näemme tänä päivänä, jos vain haluamme myöntää totuuden.

Virkamieskunta, joka lakien sisällön tekee ja muokkaa muutokset, on ilmeisesti aikaansa niin juuttunut, että ei välitä tutkia tulevaisuutta. Eduskunnassa valmisteleva valiokunta kuulee virkamiehiä ja voikin korjata vain niitä lain kohtia, jotka ovat käsiteltävinä ja annettu tutkittaviksi.

Viime vuosikymmenellä tehtiin laajoja koululakien uudistuksia. Jo silloin nähtiin miten oltiin ajasta jäljessä, joskin uudistukset ja korjaukset olivat askelia eteenpäin. Olisikin voitu jo silloin nähdä edes kymmenen vuotta eteenpäin; aikahan muuttuu yhä nopeammin.

Miksi olette niin hiljaa asiantuntijat? Sitä kysyy valiokunnassa asiantuntijoita tiiviisti kuunnellut.

Anna-Liisa Jokinen