Lukijoilta

Pääkirjoitus 24.4.1998:
Jäsenmaat menevät Emuun
selkein enemmistöpäätöksin

Asetelmat vapun jälkeiselle Euroopan unionin huippukokoukselle ovat selkiytyneet odotusten mukaisesti. Rahaliitto Emua koskevat päätöslauselmat tullaan hyväksymään kaikissa jäseneksi tarjolla olevissa maissa selvällä parlamentin enemmistöpäätöksellä.

Suomi teki päätöksensä jo viikko sitten ja yksi lopputuloksen kannalta merkittävimmistä päätöksistä tehtiin Ranskan kansalliskokouksessa keskiviikkona. Sosialistisen pääministerin Lionel Jospinin ja oikeistolaisen presidentin Jacques Chiracin yhteinen tavoite myönteisestä Emu-päätöksestä tehtiin murskaavalla parlamenttienemmistöllä, joskin Chiracin oma puolue äänesti jaloillaan rahaliittoa vastaan ja marssi ulos kansalliskokouksen istunnosta.

Vahva enemmistöpäätös tehtiin myös Saksan liittopäivillä, kun liittokansleri Helmut Kohlin pitkäaikainen tavoite Emusta toteutettiin Saksan osalta torstaina paripäiväisen keskustelun päätteeksi.

Ranskan ja Saksan Emu-päätösten jälkeen toukokuun huippukokouksen on vaivatonta hyväksyä rahaliiton toiminnan aloittaminen vuoden 1999 alussa.

Jatkuu mainoksen jälkeen
Mainos päättyy

Sekä Ranskassa että Saksassa vain pienet äärivasemmistolaiset puolueet ovat näkyvästi vastustaneet Emuun menoa. Kansalaisten tuki on mielipidemittausten mukaan kummassakin maassa ollut jatkuvassa kasvussa. Suomen tavoin eivät myöskään Ranskan ja Saksan hallitukset kallistaneet enää korvaansa pienryhmien vaatimukselle kansanäänestyksestä. Asiasta äänestettiin jo vuonna 1992 Ranskassa ja Saksassa.

Eurosta tulee 11 EU-maan yhteinen valuutta periaatteessa ensi vuoden alusta ja käytännössä viimeistään neljän vuoden siirtymäkauden jälkeen.

Rahaliiton tehokkuutta ja yhtenäisyyttä EU:ssa tietenkin heikentää se tosiasia, että kriteerit täyttämättömän Kreikan lisäksi Emun ulkopuolelle jäävät merkittävät jäsenvaltiot Britannia, Tanska ja Ruotsi.

Viimeksimainitut ovat perustelleet kantaansa enemmän tai vähemmän näkyvästi halulla säilyttää taloudessaan enemmän liikkumatilaa kuin tiukkaan valuuttakuriin sitoutuminen Emussa sallisi. Kovin paljon nekään eivät voi Emu-maiden linjasta poiketa kohtaamatta arvaamattomia vastatoimia rahaliiton taholta.

Kokonaan oma lukunsa yhteisen valuutan puuhaamisessa on ollut ja on edelleenkin Britannia. Tuoreen kyselytutkimuksen mukaan vain alle 30 prosenttia briteistä tietää, että uuden yhteisvaluutan nimi on euro. Britit ovat tottuneet siihen, että vain punta on oikeaa rahaa ja se on käypää valuuttaa kaikkialla maailmassa.

Brittien tietämättömyys eurosta on hämmästyttävää, kun sitä verrataan esimerkiksi ranskalaisiin, joista yli 90 prosenttia jo tuntee euron. Koko EU:n alueella noin 70 prosentille jäsenmaiden kansalaisista tuleva yhteisvaluutta on jo tässä vaiheessa tuttu.

Vaikka Emun syntyminen toukokuun alun huippukokouksessa onkin lähinnä läpihuutojuttu, liittyy asiaan myös visaisia ongelmia. Näyttävin niistä on Euroopan uuden keskuspankin johtajakiista, jossa pääosissa ovat Ranska ja Hollanti. Aikaa on enää niukasti jäljellä eikä kompromissista ole tietoakaan.