Lukijoilta

Kuka tahansa voi
auttaa leukemialasta

Lapsellamme, Aleksilla, on todettu korkeariskinen leukemia viime syksynä. Hänen hoidossaan tähdättäisiin luuytimen luovutukseen. Se ei kuitenkaan ole mahdollista tällä hetkellä, sillä kenelläkään perheessämme, eikä Suomen, Euroopan eikä koko maailman luuytimenluovuttajarekisterissä ole kudostyypiltään sopivaa luovuttajaa.

Leukemiasairauksia hoidetaan lääke- ja sädehoidolla. Näillä hoidoilla ei aina saavuteta pysyvää paranemista. Tällöin sopiva hoitomuoto saattaa olla kantasolujen siirto. Kantasolut ovat luuytimessä olevia soluja, joista kaikki verisolut (punasolut, valkosolut ja verihiutaleet) muodostuvat. Luuytimensiirrossa kantasoluja kerätään luuytimestä.

Luuytimenluovuttajarekisteriin pääsee 18-45 -vuotias täysin terve henkilö. Rekisteri on kansainvälinen ja sitä ylläpitää Punainen Risti. Käytännössä luovuttajarekisteriin pääsee antamalla verinäytteen SPR:n veripalvelussa tai omassa terveyskeskuksessaan.

Jos jossain maailmassa joku tarvitsee luuydintäsi, otetaan sinuun yhteyttä Suomen Punaisen Ristin veripalvelusta. Luovuttajan ja potilaan henkilöllisyys pidetään salassa. Luovuttajana saat tietää potilaan ikäluokan, sukupuolen ja mistä maasta potilas on. Rekisteristä voit poistua milloin tahansa ilmoittamalla siitä.

Liittymällä luuytimenluovuttajarekisteriin voit auttaa. Ehkä juuri Sinä voit pelastaa elämän.

Aleksin äiti
Sirpa Väänänen, Nastola