Lukijoilta

Pääkirjoitus 5.4. 1998:
Maatalouden Agenda kookas järkäle puoluepelin nappulaksi

Kokoomus otti Somerolla uutta maatalouspoliittista kurssia. Puheenjohtaja Sauli Niinistö kuunteli kentän väke&au ml; herkällä korvalla.
Kokoomus otti Somerolla uutta maatalouspoliittista kurssia. Puheenjohtaja Sauli Niinistö kuunteli kentän väke&au ml; herkällä korvalla.

Kun kokoomus viime tiistaina linjasi maatalouspolitiikkaansa näyttävästi Somerolla, ei kyse ollut äkkinäisestä herätyksestä. Lieneekö sattumaa sekään, että samana päivänä EU:n maatalousneuvosto aloitti vuoden mittaiseksi arvioidun väännön viljelijöiden tulotasoa uhkaavasta Agenda 2000 -uudistuksesta.

Suomen puoluepolitiikan kentällä Agendalla pelattiin jo toisen kerran lyhyen ajan sisällä. Maaliskuussa keskusta teki hallitukselle välikysymyksen maataloudesta juuri ennen kuin EU:n komissio julkisti oman Agenda-esityksensä.

Ensi vuoden eduskuntavaalit ovat puoluetoimistojen näkökulmasta jo kovin lähellä. Vaikka suuret puolueet ovat pakanneet puheenjohtajansa ehdokkaiksi pääkaupunkiin, tiedetään vaalien ratkaisun sittenkin pesivän laajemmalla reviirillä.

Kokoomuksessa niin kuin muissakin puolueissa on havaittu, että viljelijät ja koko maaseutu ovat valloittaneet laajaa myötämieltä myös kaupunkien väestössä. Taajamien ihmisten ajatuksissa maatalouden huolet huipentuvat pelkoon kotimaisen ruoan ja elintarviketeollisuuden työpaikkojen kohtalosta.

Jatkuu mainoksen jälkeen
Mainos päättyy

Kokoomus teki Somerolla talonpojille ja muillekin selväksi, ettei maaseudun asia saa olla vain yhden liikkeen asia. Puheenjohtaja Sauli Niinistön sanoman kärki kohdistui Suomen keskustaan, joka on oppositiossa perinteisenä viljelijän kykypuolueena räksyttänyt pitkin talvea julki hallituksen heikkouksia maatalouden asioiden hoitamisessa.

Sdp on toistaiseksi julistanut itseään viljelijän puolustajaksi kokoomusta varovaisemmin sanakääntein, mutta puheenjohtaja Paavo Lipposen navettakäynnit eivät ole olleet sattumia.

Pääministerin puolue tuonee vielä moneen kertaan esille, että nimenomaan Lipposen vaatimuksesta Luxemburgin huippukokouksessa kirjattiin Agendan yhteyteen tavoite maatalouden säilyttämisestä kaikkialla Euroopassa.

Samaan aikaan kun eduskuntavaalit Suomessa lähestyvät, pyritään EU:n elimissä saamaan Agenda 2000 valmiiksi. Suomen hallituksen pitäisi riuhtoa Brysselistä omille tuottajilleen mahdollisimman suuri korvaus uudistuksen aiheuttamiin tulonmenetyksiin.

Puoluekentälle tästä syntyy omituinen pelitilanne: keskustalaistenkin viljelijöiden on toivottava, että nykyinen hallitus onnistuu eikä jätä puolueelle ylimääräistä vaalivalttia. Jos Agendan ratkaisut siirtyvät uuden hallituksen päänvaivaksi Suomen EU-puheenjohtajakaudelle, ennuste maataloutemme erityskohtelusta heikkenee.

Puolueiden välinen torailu Agendan hoitomenetelmistä on aiheuttanut maatalouden piirissä sivuhuomautuksia, joiden mukaan sisäinen peli pitäisi viheltää poikki. On vaadittu aiheellisesti, että voimat pitäisi tässä asiassa keskittää ja suunnata monikansalliseen yhteenottoon. Sisäpoliittisiin mittelyihin olisi tarjolla kotoperäisempiäkin ongelmia.