Lukijoilta

Turun katukuva rikkinäinen

TS/Marttiina Sairanen<br />Kirjoittaja päivittelee Turussa vallalle päässyttä rakennustyyliä, jossa suojellun talon taakse rakenn etaan korkea kivitalo. Näin katukuvasta tulee rikkonainen. Hän ihmettelee esimerkiksi Turun ruotsalaisen seurakunnan toimitalon suojeluintoa.
TS/Marttiina Sairanen
Kirjoittaja päivittelee Turussa vallalle päässyttä rakennustyyliä, jossa suojellun talon taakse rakenn etaan korkea kivitalo. Näin katukuvasta tulee rikkonainen. Hän ihmettelee esimerkiksi Turun ruotsalaisen seurakunnan toimitalon suojeluintoa.

Turussa on nyt muotia, että jos tontilla on vanha puutalo kadun puolella, niin se jätetään siihen seisomaan ja sen taakse ikään kuin takapihalle rakennetaan korkea kivitalo.

Tämä kivitalo, joka on usein aika kaunis, jää sitten puutalon varjoon ikuisiksi ajoiksi. Näin on menetelty Linnankadulla, hotelli Marinaa vastapäätä sekä Itäisellä Rantakadulla Förin kohdalla. Tämä puutalorumilus Itäisellä Rantakadulla kertakaikkiaan pilaa koko tämän rakennusalueen ulkonäön. Kivitalo on hyvin kaunis, mutta me turkulaiset emme näe sitä.

Tietysti tällainen ratkaisu on puolustettavissa, koska kyseiset puutalot ovat suojattuja eikä niitä voi purkaa, mutta nyt tehdään sama ratkaisu Puutarhakadulla Mikaelinpuistoa vastapäätä. Sinne jätetään puutaloja, joita ei edes museovirasto vaadi säästettäviksi, ja taas kaunis kivitalo jää piiloon.

Moni tietysti ajattelee, että vanhaa pitää säilyttää, mutta Turku on Suomen oloissa suurkaupunki, eivätkä puutalot sovi keskustaan. Idyllisiin pikkukaupunkeihin kuten Naantali ja Tammisaari puutalot kyllä sopivat. Turussa on jo yhtenäinen puutaloalue Portsassa.

Jatkuu mainoksen jälkeen
Mainos päättyy

Yksi merkillinen esimerkki on ruotsalaisen seurakunnan tontti pääpostia vastapäätä Eerikinkadulla. Siinä on kolme kerrostaloa kaikki yhtä korkeita ja niitten välissä on pieni 2-kerroksinen kivitalo tyyliltään aivan arvoton. Museovirasto ei vastusta purkamista, mutta nyt joku on keksinyt, että pitää saada ilmaa tontille. Merkillistä logiikkaa; ei saa rakentaa jotta ilma pääsisi tontille. Turkuhan on pian kuin Hiroshima atomipommin jälkeen. Kaikki talot pois ja ilmaa sisään.

Minun veljeni, joka asuu nykyään Helsingissä mutta on vanha turkulainen, ei lakkaa ihmettelemästä Turun rakennustyyliä aina kun käy Turussa. Helsingissä talot ovat yhtä korkeita ja talot samalla linjalla, mutta Turussa voi olla 2-kerroksinen kivitalo sitten tulee 9-kerroksinen talo, sitten seuraa 5-kerroksinen talo joka on vedetty sisään tontille kahdeksan metriä, sitten seuraa puutalo jne.

Katukuva on hyvin rikkonainen. On myös kauniita kortteleita, mutta monessa paikassa on näin. Hyvä esimerkki on Käsityöläiskatu. Turku on ehkä Suomen kaunein kaupunki, mutta jos tällainen rakentamistyyli jatkuu, niin ei ole kauan enää kaunis.

Turkulainen eläkeläinen