Lukijoilta

Wiikin ja Hirvosen
miekkailu

Olen mielenkiinnolla seurannut Turun yliopiston kahden toveruksen, Kalevi Wiikin ja Ilkka Hirvosen miekkailua.

Miekkailijat edustavat kahta erilaista kirjoittamis- ja suhtautumistapaa. Wiik kirjoittaa kansantajuisesti ja hän pystyy popularisoimaan, mutta Hirvonen ei tähän pysty tai hän ei siihen pyrikään.

Miekkailijoiden suhtautumistavat ovat sillä tavalla erilaiset, että Wiik haluaa tehdä kokonaiskuvan monesta kielestä, mutta Hirvonen puhuu vain ruotsista. Wiik hyppii kielikarsinasta toiseen, Hirvonen pysyy omassa pilttuussaan. Wiik vetää mukaan suomet, turut, virot ja ruotsit, Hirvonen puhuu vain ruotsista. Wiik turvautuu fonetiikan laitoksen laitteisiin, Hirvonen ei niitä käytä, vaan luottaa omaan korvaansa.

Wiik viittaa yleisiin monen tavallisenkin ihmisen kirjahyllyssä oleviin hakuteoksiin (Suomen historiaan), Hirvonen pyytää ihmisiä käyttämään oman kirjahyllynsä sijasta tieteellisiä kirjastoja.

Hirvonen tekee oikein kirjoittaessaan, että hän tästä lähin jatkaa keskustelua vain tieteellisillä foorumeilla. Näin minäkin toivon hänen tekevän.

Samalla toivon, että Wiik jatkaa erinomaisen helppotajuisia kirjoituksiaan Turun Sanomissa ja tämän lisäksi myös tieteellistä kirjoittamistaan sille kuuluvilla foorumeilla.

Pertti Mustonen
Turku