Lukijoilta

TPS kaatui pelaajahankintoihin

Lehtikuva<br />Onko TPS:n johto kuvitellut, että Vladimir Jursinov pystyy vuodesta toiseen loihtimaan tyhjästä Suomen mestarijo ukkueen, kirjoittaja kysyy.
Lehtikuva
Onko TPS:n johto kuvitellut, että Vladimir Jursinov pystyy vuodesta toiseen loihtimaan tyhjästä Suomen mestarijo ukkueen, kirjoittaja kysyy.

Viime kesänä käytiin jääkiekkoväen piirissä ja TS:n mielipidesivulla vilkasta keskustelua TPS-jääkiekon pelaajahankinnoista. Pääkilpailijoiden hankinnat olivat täydessä vauhdissa, mutta TPS tuntui nukkuvan Ruususen unessa, kun sen haaviin oli jäänyt vain muutamia keskinkertaisia, useimmille täysin tuntemattomia pelaajia. Kun asiasta syntyi keskustelua TS:n mielipidesivullakin, TPS-johto vakuutti kaiken olevan kunnossa ja tilanteen täysin hallinnassa.

TPS:stä oli mestaruusvuoden 1995 jälkeen lähtenyt NHL:ään ja muualle pitkälti toistakymmentä kansainvälisen huipputason jääkiekkoilijaa ja lisäksi puolenkymmentä kovan kansallisen tason pelimiestä. Vai mitä sanotaan seuraavasta lähteneitten listalta: Saku Koivu, Jere Lehtinen, Hannu Virta, Raimo Summanen, Petteri Nummelin, Marko Kiprusoff, Miika Kiprusoff, Tuomas Grönman, Mika Alatalo, Antti Aalto, Kimmo Timonen, Jani Hurme, Miika Elomo, Kari Harila, Lasse Pirjetä sekä ulkomaalaiset Vjatseslav Fandul ja Marcus Thuresson.

Viime talvena TPS:n ainoa kansainvälistä huippua edustava pelaaja oli Kimmo Rintanen. Kun Jokerit, HIFK ja muut seurat olivat hankkineet joukkueisiinsa kasapäin huippupelaajia sekä ulkomailta että kotimaasta, ei tarvinnut olla kummallinen selvännäkijä ennustaakseen, että TPS-llä ei ollut mitään jakoa tämänkään kevään mestaruustaistossa.

Jatkuu mainoksen jälkeen
Mainos päättyy

TPS:llä on ollut käytettävissään ehkä kaikkien aikojen paras Suomessa toiminut valmentaja, korkeinta suomalaista tasoa edustava kotihalli ja sen täyttävä kotiyleisö (silloin kun joukkue pelaa hyvin), samoin kuin Turun elinkeinoelämän runsas taloudellinen tuki. Vain pelaajahankintastrategia tai sitten hankintojen toteuttaminen ovat jostain syystä jokseenkin täysin epäonnistuneet.

Onko TPS:n johto kuvitellut, että Vladimir Jursinov pystyy vuodesta toiseen loihtimaan tyhjästä Suomen mestarijoukkueen? Sen verran realismia pitäisi TPS:n johdolla olla, että tällainen ei ole mahdollista. Jos Jursille olisi annettu vuosittain edes muutama huippupelaaja, hän olisi luultavasti valmentanut TPS:n mestariksi joka vuosi 1995:n jälkeen.

Menikö TPS-jääkiekkojohtoon ahneus, kun se halusi vuolla kultaa puuveitsellä vain minimipanostuksella pelaajahankintoihin? Vahinko, sillä tuskin on näköpiirissä toista tilaisuutta sellaisen suuren valmentajapersoonallisuuden kuin Vladimir Jursinovin saamisesta Turun sinänsä pieniin ympyröihin.

TPS:n harjoittaman pelaajahankintapolitiikan ja pelaajamateriaalin huomioonottaen jääkiekkojoukkueen viimetalviset saavutukset olivat tietenkin erittäin hyvät, mutta tosiasia on, että vain Suomen mestaruus tyydyttää sekä yleisöä että joukkuetta itseäänkin. On väärin kovaa harjoitelleita ja parhaansa yrittäneitä pelaajia kohtaan, että heille ei seuran taholta annettu onnistumisen edellytyksiä.

Pentti Mutanen