Lukijoilta

Rautaa ei lisätä leipiin

Mielipide-palstalla oli kirjoitus (TS 16.3.), jossa kerrottiin veren Hb-arvon lisääntyneen suuresti (148->167) syömällä näkkileipää. Kirjoittaja kertoi tyttärensä tietäneen, että laihdutusdieettinsä aikana syötyyn näkkileipään on lisätty runsaasti rautaa.

Leipiin tai jauhoihin ei lisätä rautaa. Vilja sellaisenaan sisältää paljon erilaisia ihmiselle tarpeellisia vitamiineja, kivennäis- ja hivenaineita (B- ja E-vitamiineja, magnesiumia, rautaa, sinkkiä, seleeniä, kuparia, mangaania, fluoria, kromia jne.) Näin ollen viljatuotteita syömällä ei tarvitse turvautua mihinkään vahvistaviin lisäravinteisiin.

Mitä tulee kirjoittajan laihduttamisen aikana syömään ravintoon, niin luultavasti se on ollut aikaisemmin syötyä terveellisempää. Se on varmaan edellä mainitun näkkileivän lisäksi sisältänyt myös runsaasti kasviksia.

Vaasanmyllyn valmistamien näkkileipien pakkauksissa on ko tuotteiden ravintosisältötiedot; rauta mukaanlukien. Kuluttajalle ymmärrettävämpänä ne on kerrottu myös yksittäistä leipäpalaa kohti.

Vaasan leivonta - kuluttajapalvelu
Leena Kiuru