Lukijoilta

Pääkirjoitus 27.3.1998:
Clinton kääntää huomion
syrjäytyneeseen Afrikkaan

Yhdysvaltain presidentti Bill Clintonin historiallinen Afrikan matka on muutaman päivän ajan tuottanut kovan onnen maanosasta muitakin uutisia kuin ainaista sotaa, nälänhätää, kurjuutta ja sortoa käsitteleviä. Kansainvälisen huomion kohdistaminen vihdoin Afrikkaan on Clintonin matkan tärkein piirre.

Samalla asialla oli käytännössä myös paavi Johannes Paavali, joka kävi maanosan väkirikkaimmassa maassa Nigeriassa. Paavin matkan näkyvin anti oli puhuminen ihmisoikeuksien puolesta samaan tapaan kuin hän on puhunut viime aikoina muillakin vierailuillaan.

Presidentti Clintonin matkan aikana huomiota on kiinnitetty Afrikan valtioiden taloudelliseen kehittämiseen ja koulutuksen merkitykseen kaikkien hyvinvointiponnistelujen perustekijänä. Clinton on luvannut niin Ghanassa, Ugandassa kuin Keski-Afrikan johtajien kanssa käymissään neuvotteluissa Yhdysvaltain tuen demokraattisille ja markkinatalouteen perustuville pyrkimyksille.

Ugandassa presidentti Clinton jo melkein pääsi sanomaan sen, mitä häneltä on odotettu. Hän ei suoraan pyytänyt anteeksi amerikkalaisten orjakauppaa, mutta pahoitteli menettelyä ja tunnusti, että amerikkalaiset olivat väärässä ottaessaan vastaan hyödyn orjakaupasta.

Jatkuu mainoksen jälkeen
Mainos päättyy

Enemmän kuin historiallista anteeksipyyntyöä Afrikan maat tarvitsevat Yhdysvaltain taloudellista tukea. Menneisyyden virheitä ei tietenkään voi korvata rahalla, mutta Yhdysvallatkin on huomattava osasyyllinen siihen, että Afrikka on monessa historian käänteessä jätetty kylmästi syrjään ja oman onnensa nojaan.

Tässä suhteessa Clintonin Afrikan kierros on eräänlainen hyvitysmatka. Yhdysvaltain presidentti näyttää ymmärtäneen, että monista surkeista epäonnistumisista huolimatta rikkaiden teollisuusmaiden on jaksettava antaa tukeaan Afrikan köyhimmille maille. Ilman ulkopuolista apua ne ovat tuomittuja tilaan, josta ei koskaan ole muuta kerrottavaa kuin huonoja uutisia.

Presidentti Clintonille oli selvästi syvä järkytys hänen pikakäyntinsä Ruandan lentokentälle. Presidentti otti osavastuun ruandalaisesta kansanmurhasta, jossa sadattuhannet ihmiset saivat surmansa. Clinton pahoitteli, ettei Yhdysvallat riittävän nopeasti tajunnut, mitä oli tapahtumassa ja ryhtynyt ajoissa vastatoimiin.

Vaikka taustalla onkin maailmanpoliisina mielellään esiintyvän Yhdysvaltojen omahyväinen näkemys, Clintonin lausunto kuvastaa myös aitoa huolta väkivallasta, jolla Afrikan ongelmia yhä yritetään ratkaista.

Clinton on parhaillaan Etelä-Afrikassa, joka on hänen 12-päiväisen ja kuusi maata käsittävän matkaohjelmansa tärkein kohde. Sitä korostaa jo sekin, että Etelä-Afrikan-vierailu on matkan ainoa virallinen valtiovierailu.

Etelä-Afrikka on kiistatta maanosan talousveturi. Yhdysvalloilla on kiinnostusta paitsi taloudelliseen yhteistyöhön myös liittolaisuuteen yleisellä tasolla entisen boikotoidun apartheid-valtion kanssa. Taloudellisesti ja poliittisesti vahvimman afrikkalaismaan kumppanuus tarjoaa Yhdysvalloille hyvän tukiaseman koko maanosan kehittämispyrkimyksissä.