Lukijoilta

Tukiaisista hyötyvät
kaikki kuluttajat

TS/Riitta Salmi<br />Halutaanko Suomesta hävittää koko maaseutu ja sen mukana viljelijäväestö, ihmettelee kirjoittaja.
TS/Riitta Salmi
Halutaanko Suomesta hävittää koko maaseutu ja sen mukana viljelijäväestö, ihmettelee kirjoittaja.

Maatalous tuntuu olevan nykyisin koko Suomen ongelma. Se tuntuu olevan pahin syntipukki kaikkeen monen kuluttajan väen mielestä. Moni kadehtii viljelijöitä tietämättä heidän todellisista vaikeuksistaan mitään.

Maataloustuesta on muodostunut viljelijöille painajainen, siitä saarnataan jatkuvasti päivästä toiseen. Leikkaukset joita on tehty ja tehdään jatkuvasti maataloustuloon murentavat koko maatalouden toimintaedellytyksen Suomessa. Kenen etu tämä on? Ovathan viljelijät maksaneet jatkuvasti itse puolet näistä parjatuista vientitukimaksuista. Moninkertaisesti suurempi osa vientituesta menee väliportaalle ja kaupalle. Kaupan keskusliikkeet ja elintarviketeollisuuslaitokset ovat vapaan kilpailun todellisia kahlitsijoita.

Miksi sitten maataloutta tuetaan? Se tapahtuu siksi, että missään maailman hyvinvointivaltiossa ei ole maksettu sitä hintaa mitä elintarvikkeiden tuottaminen tosiasiassa maksaa. Vaan jokseenkin kaikki maailman valtiot ja hallitukset maksavat syöntitukiaisia alentamalla valtion varoin elintarvikkeiden hintoja. Joten näistä tukiaisista hyötyy eniten koko kuluttajaväestö.

Jatkuu mainoksen jälkeen
Mainos päättyy

Veroja viljelijät maksavat kyllä nykyisin riittävästi, tuloista vie verottaja 50-60 prosenttia. Varsinais-Suomessa maatalouksien keskiansiot ovat noin 60000 mk vuodessa, siinä on kahden ihmisen osuudet yhteensä. Monen perheen palkka vuoden työstä jää mitättömän vähäiseksi ja suuret velkataakat painavat raskaana päälle. Että kyllä nyt taivas itkee, maa itkee ja itkua vääntää talonpoikakin.

En voi mitenkään ymmärtää miksi ihmiset, jotka itse eivät haluaisi luopua yhdestäkään saavutetusta edusta, ovat vaatimassa että viljelijän pitäisi luopua miltei kaikesta. On sama kuin jos työhön tuleville työntekijöille sanottaisiin, että teidän palkkanne lasketaan puoleen.

Linjamme EU:n suuntaan on terävöidyttävä kaikilla tasoilla. EU:n byrokratiaherrat on saatava ymmärtämään, että on eri asia hankkia elantonsa viljelemällä Suomen olosuhteissa kuin oliivipuiden katveessa.

Miksi Hemilä, Sdp ja Lipponen näin innolla ajavat tätä maatalouden alasmenoa? Ilmeisesti he haluavat nitistää viljelijäväestön ajamalla sen entistä ahtaammalle. Kyllä tällä menolla maaseutu autioituu entisestään. Nyt on jo työttömiä kaupungeissa yhtä paljon kuin maaseudulla asukkaita. Kummatkohan ovat valtakunnan kannalta tärkeämpiä?

Reino Peltomaa