Lukijoilta

Terveyskeskuksen
kiireistä

Viime keskiviikkona oli TS:n yleisön osastossa kirjoitus, jossa asiakas oli käynyt yksityisellä lääkärillä ja saanut häneltä lähetteen verikokeeseen ja ohjeet mennä terveyskeskuksen laboratorioon. Asianomaiselle oli kuitenkin terveyskeskuksessa selvinnyt, että hän ei voi mennä lähetteellä suoraan laboratorioon ja hänelle oli tarjottu lääkäriaikaa terveyskeskuksesta.

Pahoittelemme, että yksityislääkärin antama informaatio on ollut virheellinen. Yksityislääkärin lähetteellä ei todellakaan ole mahdollisuutta päästä suoraan Turun terveyskeskuksen laboratorioon.

Toimipisteissämme olevien ohjeiden mukaan terveyskeskuslääkärin pitää arvioida ensin laboratoriotutkimusten tarpeellisuus. Mikäli asiakas ei ole ollut terveyskeskuslääkärin hoidossa aikaisemmin eli hänellä ei ole terveyskeskuksessa tuttua lääkäriä, hänelle joudutaan tällöin varaamaan lääkäriaika.

Joissakin yksittäistapauksissa terveyskeskuslääkärit ovat harkintansa mukaan siirtäneet yksityislääkärin potilaalle määräämiä tutkimuksia terveyskeskuksen tutkimuspyyntölomakkeelle, jolloin ne ovat muuttuneet heidän itsensä pyytämiksi tutkimuksiksi.

Turun terveystoimen laboratorio on tarkoitettu ja sen resurssit on mitoitettu tuottamaan vain terveystoimen omien lääkäreiden tarvitsemat laboratoriotutkimukset, joten sillä ei ole mahdollisuuksia toimia myös yksityissektorin laboratoriona.

Terveyslautakunta on käsitellyt asiaa kokouksessaan 25.2.98 ja päättänyt, että laboratorio- ja röntgentutkimuksia tehdään edelleen vain terveystoimen yksiköistä tulevien lähetteiden tai erikseen tehtyjen maksullisten palvelusopimusten kautta tulevien lähetteiden perusteella.

Eero Vaissi
Turun terveyskeskuksen
vastaava lääkäri
Kari Ivaska
laboratorion ylilääkäri