Lukijoilta

Yhteisvalinta ja hakutoiveet

Turun Sanomissa oli keskiviikkona 18.3. juttu, jossa selviteltiin yhteishakuun liittyvää problematiikkaa. Viime vuonna moni yhdeksäsluokkalainen Turun ympäristökunnissa sai tiedon, että hänet on otettu oppilaaksi turkulaiseen lukioon, johon hän ei ollut edes hakenut. Tästä nousi melkoinen haloo ja ympäristön opinto-ohjaajat ryöpyttivät Turun valintatoimikuntaa koulutustilaisuudessaan syksyllä Pernossa. Toimikunta ei kylläkään ollut paikalla. Oletimme kuitenkin tiedon kulkevan. Jäimme siihen uskoon, että tämä oikeusturvaa loukkaava menettelytapa ei enää toistu.

Jutun luettuani olen vähintään yhtä hämmästynyt kuin Lanakorpi. Kenenkään oikeusturvaa ei voida näin loukata. Ei riitä, että valitusteitse asian saa korjattua. Yhteisvalinnassa täytyy oppilaan voida luottaa siihen, että hänen hakutoiveitaan kunnioitetaan, ja nimenomaan tarkalleen hänen itsensä esittämässä järjestyksessä. Jos näin ei ole, koko yhteisvalintajärjestelmä kaatuu.

Esimerkki: Ville Naantalista hakee ykköstoiveenaan Puolalan lukioon ja kakkostilalla hänellä on Raision ammattioppilaitoksen sähköala. Jos Puolalaan todistus ei riitä mutta Raisioon riittäisi, pitää Villellä olla oikeus päästä Raision amikseen. Nyt hän saakin ilmoituksen pääsystään Pernon lukioon.

Jatkuu mainoksen jälkeen
Mainos päättyy

Ville valittaa ja valitus menee tietysti läpi, mutta enää ei Raision sähköalan linjalle mahdukaan, koska se on täytetty samanaikaisesti kuin muutkin eri koulujen linjat, joihin on ollut runsaasti hakijoita. Pahimmassa tapauksessa Ville menettää elämästään vuoden johonkin toisarvoiseen toimintaan, sillä Pernoon hän ei mene hankalan matkan vuoksi. Tietysti Ville voi oikeusteitse hakea korvausta kärsimästään vääryydestä ja menetetystä vuodesta tai jopa miljoonaa dollaria koko elämäänsä vaikuttavasta vääryydestä.

En tunne säädöstä, jota Lanakorpikin on hämmästellyt. Mikään teksti ei voi mennä oppilaan itsestäänselvän oikeusturvan yli. Toivottavasti asia korjaantuu ilman oikeudenkäyntejä. Valitustie ei riitä. Siihen ei kaikkien rohkeus, valppaus, laintuntemus tai sinnikkyys riitä.

Viimevuotisessa menettelyssä oli ilmiselvä ristiriita: Hakiessaan johonkin Turun lukioon, oppilas ei voinut tietää hakevansa kaikkiin Turun tavallisiin lukioihin. Tätä eivät edes opinto-ohjaajat tienneet.

Heikki Markkula,
OPO, Naantali