Lukijoilta

Pääkirjoitus 18.3.1998:
Vakoilu on ikuista

Kylmän sodan kaudet ja kansainväliset suojasäät tulevat ja menevät, mutta vakoilu on ikuista. Hyvästä esimerkistä vakoilun ikuisuudesta käy viime viikolla Oslossa paljastunut vakoilutapaus, jossa kaksoisagentiksi osoittautunut norjalainen virkamies Svein Lamark johdatti venäläiset vakoilijat ansaan ja saman tien karkotetuksi Norjasta.

Moskovan kiinnostus maailmanlaajuiseen vakoiluun ei suinkaan mennyt maanrakoon Neuvostoliiton luhistumisen myötä. Päinvastoin se tuntuu olevan edelleen laajamittaista toimintaa, jonka terävin kärki tosin askaroi nykyisin teollisuusvakoilun saralla.

Suomi on koko toisen maailmansodan jälkeisen ajan ollut monien valtioiden vakoilijoiden suosima maa. Kiinnostus on säilynyt näihin päiviin saakka. Myös osa Lamarkin paljastamasta vakoilurenkaasta liittyy Suomeen. Venäläisagentit halusivat Suomesta tietoja, joita ei toistaiseksi ole mitenkään yksilöity.

Se tiedetään, että Suomessa vieraiden valtojen vakoilijoita kiinnostaa suomalainen korkeatasoinen teknologia, mutta myös poliittisille vakoilijoille riittää kiinnostavia alueita. Suomesta on tulossa EU:n puheenjohtajamaa ja Emu-jäsenyyteen liittyvissä kysymyksissä riittää mielenkiintoa monilla tahoilla. Puhumattakaan sotilaallisesta tiedustelusta, joka sekin on yhä voimissaan.

Jatkuu mainoksen jälkeen
Mainos päättyy

Norjalaisen kaksoisagentin paljastukset osoittavat, että millään Pohjoismaalla ei ole syytä herpaannuttaa otettaan ikuisessa taistelussa vakoilijoita vastaan. Ei myöskään Suomella, jonka pääkaupunki suojelupoliisin päällikön Seppo Nevalan mukaan kuhisee vakoojia. Jatkuvaan varuillaan oloon on täysi syy.

Lamarkin tapauksessa Norjan ja Ruotsin turvallisuuspoliisi sekä Suomen suojelupoliisi toimivat hyvässä yhteistyössä venäläisten puuhien tarkkailussa ja lopulta paljastamisessa.

Tapahtumaketjun ehdoton sankari, nyt myös julkisen tunnustuksen saanut, on Svein Lamark siitä huolimatta, että hän raportoi varsin yksityiskohtaisesti koko toimintansa heti tuoreeltaan Norjan suurimman iltapäivälehden Verdens Gangin sivuilla.

Lamarkin tapa julkistaa koko vakoiluskandaali on uutta. Tavallisesti näistä asioista on tihkunut tietoja julkisuuteen vain niukasti, ja pidättyväisyys kaikilla tahoilla on muodostunut perinteeksi. Saattaakin olla, että Lamark on luomassa kokonaan uutta käytäntöä vakoilurintamalle vetäessään uutiskilpailua käyvän lehdistön mukaan koko voimallaan. Lamarkin kohdalla kysymys on myös rahasta.

Norjan ja Venäjän valtiolliset suhteet kiristyivät välittömästi skandaalin paljastuttua. Molemminpuoliset diplomaattien karkotukset on jo tehty ja Norjan pääministerin Kjell Magne Bondevikin Moskovan-vierailua on lykätty. Karkotukset ja vastakarkotukset ovat normaalia diplomaattista käytäntöä, eikä niillä yleensä ole pitkävaikutteista merkitystä maiden välisissä suhteissa. Tuskin Norja ja Venäjäkään pitkään vihoittelevat tämänkertaisen vakoilupaljastuksen takia.