Lukijoilta

Millaista taidetta tuodaan
turkulaisten iloksi

Pro Cultura -säätiö on tuomassa Alvar Gullichsenin taideteosta Posanka (porsas+ankka) turkulaisten iloksi patsaskaupunkihankkeen osana. Edellisetkin taideteokset ovat aiheuttaneet puolesta ja vastaan reaktioita. Ne ovat mielestäni kuitenkin onnistuneita ja kuuluvat jo kaupunkikuvaan. Esimerkiksi numerosarja energialaitoksen piipussa, valaanpyrstö Aurajoessa, uponnut kivilaiva Sigynin lähellä tai hämähäkinverkko lähellä kaupunginteatteria.

Tämä vaaleanpunainen neljä-viisi metriä korkea geenimanipuloitu muoviotus ei herätä minussa ainoatakaan positiivista ajatusta. Teos ei ole edes hauska vitsi, eikä kunnon karikatyyri. Harro Koskisen siat ja Kaj Stenvallin ankat luullakseni tuntevat häpeää, jos niistä on saatu inspiraatio. Kannanotoksi geenitekniikkaa vastaan teos on liian sovinnainen, vaikka väri kyllä saa voimaan pahoin.

Mikä yritys haluaisi sponsoroida tätä teosta? En usko sen herättävän muuta kuin negatiivista palautetta. Kaupungin rahoja ei ainakaan saa tähän käyttää.

Sijaintipaikaksi ehdotettu Kupittaanpuisto on sopimaton (elokuussa -97 se oli satama). Mäntysen hirvipatsas ja Summan muistomerkki eivät kaipaa lähelleen muovikrääsää. Puiston ankkalammikon asukkaatkaan tuskin kaipaavat moista tekelettä.

Herätkää kuvataidelautakunta ja muut päättäjät! Taiteilijat, taideopiskelijat, kaupunkikuvatoimikunta, arkkitehdit, museoväki ja etenkin kaikki turkulaiset! Onko kauneus katsojan silmässä vai onko tämä toisinto sadusta Keisarin uudet vaatteet? Ei Posankaa Turkuun!

Taiteilijan aikaansaannoksista Bonk-museo Uudessakaupungissa on tutustumisen arvoinen. Bonk-näyttely taidetaan näinä päivinä avata New Yorkissa. Menestystä sille! Se on kai aivan muuta kuin tämä Posanka.

Virpi Salminen