Lukijoilta

Pääkirjoitus 13.3.1998:
Tanskalaiset antoivat
hallitukselle jatkoajan

Tanskan kansankäräjävaalit käyvät hyvin esimerkistä, joka osoittaa, etteivät mielipidemittaukset ole sama asia kuin itse vaalit. Lyhyen kolmiviikkoisen vaalikampanjan aikana tehdyt mielipidemittaukset kertoivat toinen toisensa jälkeen, että porvaririntama ja erityisesti liberaalinen venstre-puolue päihittävät hallitusvastuussa olevat sosiaalidemokraatit ja heidän liittolaisensa selvällä erolla.

Toisin kuitenkin kävi. Pääministeri Poul Nyrup Rasmussen säilytti asemansa ja sosiaalidemokraatit keskustalaisine hallituskumppaneineen saivat kansankäräjille yhden paikan enemmän kuin porvarit. Käytännössä se tietää jatkoaikaa nykyiselle hallitukselle.

Vaalien suurimmaksi häviäjäksi jäivät konservatiivit, mutta kirvelevin tappio epäilemättä tuli venstren johtajan Uffe Elleman-Jensenin osaksi. Hänen ylleen sovitettiin koko vaalitaistelun ajan keskustaoikeistolaisen hallituksen pääministerin takkia.

Monet sosiaalidemokraattien kannattajista arvostelivat Nyrup Rasmussenia, kun hän kaikkien yllätykseksi päätti aikaistaa kansankäräjävaaleja lähes puolella vuodella. Hänen uskottiin tehneen pahan virhearvioinnin, jonka viimeistään gallup-kyselyt vahvistivat vaalien aattopäivinä.

Jatkuu mainoksen jälkeen
Mainos päättyy

Vaalivoitto maistuukin pääministeri Nyrup Rasmussenille sitäkin makeammalta. Hän säilytti asemansa ja osoitti tanskalaisille omaavansa erinomaista poliittista vainua.

Jos vaalit olisi pidetty normaalisti vasta kesällä, tilanne olisi voinut olla huomattavasti tukalampi kuin se on nyt.

Tanska valmistautuu toukokuussa tärkeään kansanäänestykseen Euroopan unionin Amsterdamin sopimuksesta eli EU:n uudesta perussopimuksesta, joka mahdollistaa muun muassa unionin jäsenluvun lisäämisen. Tämän sopimuksen hyväksymisen kannalla ovat järkkymättä Tanskan sosiaalidemokraatit ja heidän johtajansa Nyrup Rasmussen.

Keskiviikon vaalien tulos vapauttaa hallituksen ponnistelemaan entistä määrätietoisemmin Amsterdamin sopimuksen hyväksymisen puolesta. Hallituksen ei tarvitse pelätä, että se joutuisi välittömästi tilille EU-politiikkansa takia, kuten olisi käynyt, jos vaalit olisi pidetty vasta kesällä kansanäänestyksen jälkeen.

Niukankin vaalivoiton jälkeen Nyrup Rasmussen saattoi torstaina ilmoittaa kuningattarelle, että hänen hallituksensa jatkaa tehtäviään entisessä kokoonpanossaan. Hän olisi voinut jättää myös hallituksensa eronpyynnön ja käynnistää neuvottelut hallituspohjan muutoksesta. Pakottavaa tarvetta tähän ei tietenkään ollut.

Sosiaalidemokraattien johtama kokoomushallitus voi isommitta tunnontuskitta katsoa oikeudekseen jatkaa entiseltä pohjalta. Vaalivoittokin on helposti laskettavissa hallituksen oivallisen talouspolitiikan ansioksi. Tosiasia on, että tanskalaisten elintaso on hyvässä nousussa ja työttömyys Euroopan matalimmalla tasolla. Kovin suuri yllätys ei tätä taustaa vasten olekaan, että hallitus kirjasi vaaleissa itselleen jatkoajan.