Lukijoilta

Millaiset yhteydet
junista on ulos

Jyväskylässä sattunut junaturma on tuonut mieleeni eräitä kysymyksiä, joihin olisi mukava saada vastauksia. Käytän itsekin aika paljon junaa matkustaessani Turun ja Tampereen väliä.

Kyselin hiljakkoin Tampereelle mennessäni junan konduktööriltä, mitä viestivälineitä heillä on käytettävissä vaurio- ja onnettomuustilanteissa.

Konduktööri ei paljon asiaa valaissut, sanoi ettei heillä ole lupa kertoa sisäisistä asioista paljoakaan ulkopuolisille.

Hän esitteli kuitenkin radiopuhelinta, jolla heillä on yhteys junassa muihin työskenteleviin konduktööreihin tai veturinkuljettajaan. NMT-puhelimia ei kuitenkaan hänen mukaansa junassa työskentelevillä ole.

Voisiko joku VR:ltä kertoa minkälaisia yhteyksiä junankuljettajalla on junasta ulkomaailmaan, ja kuinka luotettavia yhteyksiä ne ovat. Entä kuinka menetellään, jos junan henkilökunta ei pysty enää toimimaan, jos onnettomuus ei tapahdu taajamassa kuten Jyväskylässä. Mistä pelastajat osaavat tulla paikalle, jos ei ole kukaan kertomassa onnettomuuspaikan sijaintia? Ovatko junankuljettajat ja muu henkilökunta saaneet minkälaista pelastusvalmiusopetusta?

Junankäyttäjänä antaisin palvelusta ja täsmällisyydestä VR:lle kohtalaisen arvosanan, mutta usein löytyisi kyllä sanomista siisteyden puolelta, harjaa ja vettä ei saisi säästää...

Junamatkustaja