Lukijoilta

Kansa paras
asiantuntija

Ne, jotka lähtivät puolustamaan Suomea talvisodassa varusteinaan kokardi, vyö ja wintofka ovat oikeassa siinä, että on varustauduttava riittävästi.

On kuitenkin olemassa toinenkin totuus. Varakas USA aloitti tähtien sodan nujertaakseen Neuvostoliiton ei aseellisesti vaan taloudellisesti. Kun iso naapurimme lähti asevarustelukilpaan, sillä eivät enää rahkeet riittäneet vastaamaan kansansa sosiaalisiin tarpeisiin ja tämä oli eräs hajoamisen syy kaikkine seurauksineen.

Suomessa elämme korkeasuhdannetta. Tästä huolimatta työttömyys on korkea ja valtion velka kasvaa. Niinistö paistaa tyytyväisyyttä, kun valtionvelan kasvu saadaan ehkä jäämään alle 10 miljardin. Ellei velkaa pystytä nyt lyhentämään, niin milloin? Helikopterit ovat vain yksi sivujuonne ja osoitus siitä, että korkein johto ei ehkä riittävästi tiedosta ajan merkkejä, tilanteen hälyttävyyttä.

Ei ehkä ole niinkään vaarallista, ettei poliitikoilla ole työelämän kokemusta, mutta virkamiehilläkään ei nykyisin usein enää ole riittävää työelämän arjen tuntemusta. Hekin tulevat paljolti suoraan opinahjoista. Lisäksi kuunnellaan asiantuntijoina professoreita ja tutkijoita, mikä kuullostaa meidän yhteiskunnassamme erittäin vakuuttavalta, mutta ei tulla ajatelleeksi, että nämäkään henkilöt eivät useinkaan ole työskennelleet yliopistomaailman ulkopuolella. Jäljet kentällä pelottavat.

Ensimmäisenä ohjeena suosittelisin, että kun ministerit ja muut päättäjät liikkuvat kentällä, he eivät pitäisi 20 minuutin puheita ja sitten poistuisi, vaan käyttäisivät kaiken liikenevän aikansa suorittavaa työtä tekevien henkilöiden suoraan kuuntelemiseen, jotta tietäisivät, missä pahimmat ongelmat piilevät. Eivät ne ainakaan kirjoituspöydän ääressä tehdyissä tutkimuksissa selvene. Vaikeaa tämä on, kun ihmiset on opetettu puhumattomiksi, mutta kannattaisi ainakin yrittää.

Ruth Hasan
Turku