Lukijoilta

Pöytyän seurakuntatalo
on Aallon toimiston työ

Vastauksena ja täsmennyksenä turkulaisen Eeva Heikkilän mielipidekirjoitukseen (TS 4.3.) totean että:

1. Pöytyän seurakuntatalon piirustukset tilattiin ja myös saatiin Aallon arkkitehtitoimistolta, koska kirkkoherran Toivo Waltari kirjoitti seurakuntalehteen näin: Huomattavin ja tärkein Pöytyän seurakunnan hankkeista 1931 on oman seurakuntatalon rakentaminen. - Syksyllä 1930 kirkkovaltuusto sen päätti rakentaa lähelle kirkkoa ja hyväksyi arkkitehti A. Aallon tarkoitusta varten laatimat piirustukset.

2. Pöytyän seurakuntatalo tehtiin Aallon toimiston suunnitelmien mukaisesti, todistaa kirkkoherra Waltari: Arkkitehtien Alvan ja Aino Aallon laatimien piirustusten mukaan rakennettiin seurakuntatalo Turuntien varrelle lähelle kirkkoa.

3. Valehteliko kirkkoherra Waltari seurakuntalaisilleen? - Ei varmaankaan, mutta lankoussuhde (Waltarin ja Aallon puolisot olivat sisarukset) ja signeeraamattomat piirustukset säästivät Pöytyän seurakunnan suuremmilta kustannuksilta.

Arkkitehti Anne Ranta-Eskola (Peruskorjauskeskus Oy Häme) toteaa vuonna 1996 näin: Arkkitehtonisesti vanha seurakuntatalo on Alvar Aallon klassistiselle kaudelle sijoittuva...

Peräti 750 Pöytyän seurakuntalaista (21,4 prosenttia koko jäsenmäärästä) on allekirjoittanut vetoomuksen: ...emme hyväksy vanhan seurakuntatalon purkamista, vaan edellytämme että se korjataan ja laajennus tehdään tarpeen mukaan. Näin säästyy 1,5 miljoonaa markkaa. Pöytyän seurakunnan johdon purkuhysteria muistuttaa eurodemokratiaa.

Ilmari Jalonen
Pöytyän kirkkovaltuuston
pitkäaikaisin jäsen