Lukijoilta

Pääkirjoitus 2.3. 1998
Krim kummitteli Kutshman
Venäjän vierailun taustalla

Venäjälle ensimmäisen virallisen valtiovierailunsa viime viikon lopussa tehnyt Ukrainan presidentti Leonid Kutshma ja vierailun isäntä, presidentti Boris Jeltsin eivät säästelleet ylisanoja kuvaillessaan tapaamisensa antia. Venäjä ja Ukraina solmivat perjantaina kymmenvuotisen talousyhteistyösopimuksen, jonka tarkoituksena on yli kaksinkertaistaa maiden välisen kaupan arvo.

Valtionpäämiehet myös korostivat puheissaan Venäjän ja Ukrainan pitkää yhteistä historiaa sekä maiden kielellistä ja kulttuurista yhteneväisyyttä.

Vierailun pääosaan nousseiden taloussuhteiden varjossa kummitteli kuitenkin yhä Krimin kysymys, joka on hiertänyt maiden välisiä suhteita Neuvostoliiton hajoamisesta saakka. Lämmenneiden suhteiden hehkussa paistatelleet presidentit vakuuttivat kuin yhdestä suusta, ettei Venäjän ja Ukrainan välillä ole enää ongelmia. Kutshman mukaan pienimmätkin solmut on nyt aukaistu.

Mitättömiä eivät Venäjän ja Ukrainan väliset solmukohdat ole olleet. Suurimpana kiistakapulana on ollut juuri Krimin niemimaa - siellä sijaitsevan Venäjän Mustanmeren laivaston jakaminen, sen tärkein tukikohta Sevastopol, ja alueen venäläisväestön asema. Venäjää on myös ärsyttänyt Ukrainan myönteinen suhtautuminen sotilasliitto Natoon ja maksamatta jääneet maakaasuvelat.

Jatkuu mainoksen jälkeen
Mainos päättyy

Ukraina on puolestaan suhtautunut viileästi Venäjän tarjouksiin puolustaa maata mahdollisissa kriisitilanteissa.

Korkeimman johdon tasolla Krimin ongelmista päästiin sopuun jo toukokuussa 1997, kun maat allekirjoittivat ystävyyssopimuksen Jeltsinin Ukrainan vierailun aikana. Jeltsin korosti tuolloin slaavilaisen veljeyden olevan pyhä ja loukkaamaton, ja että maiden välinen sopimus on solmittu erityisesti kansojen tahdosta.

Jeltsinin mainostama henki ei kuitenkaan ole ottanut tuulta siipiensä alle ainakaan Venäjän parlamentin alahuoneessa, duumassa, joka on kieltäytynyt ratifioimasta sopimusta. Monet kansanedustajista eivät ole valmiita nielaisemaan Krimin menetystä. Kun Neuvostoliiton silloinen johtaja Nikita Hrushtshev luovutti Krimin Ukrainan neuvostotasavallan hallintaan vuonna 1954 elettä pidettiin merkityksettömänä - historialliset muutokset ovat antaneet sille aivan uudet mittasuhteet.

Jeltsin ja Kutshma ilmoittivat, että Venäjän ja Ukrainan väliset rajamäärittelyt vahvistetaan ensi vuoden alussa. Sitä ennen myös maiden parlamenttien on päästävä asiasta sopuun. Mitään yksityiskohtia tai viittauksia siitä, miten tämä saavutetaan, ei kumpikaan presidentti kyennyt Moskovassa antamaan.