Lukijoilta

Suomi 1948 -kolumni:
Tannerin-Rytin hallitus

Valtiollinen Poliisi, joka alkuvuodesta 1948 oli vielä kommunistien käsissä, toimitti maaliskuussa 1948 kommunistiselle sisäministeri Yrjö Leinolle asiakirjan Suomen vastarintaliikkeen organisaatio 1947, joka näytti olevan oikeistolainen vallankaappaussuunnitelma.

Yhteiskuntaa säilyttävät kansalaiset tai vapauttaan rakastavat kansalaiset olivat mahdollista sotaa silmälläpitäen ja kriisin puhkeamisen yhteydessä suunnitelleet uuden väliaikaisen hallituksen nimittämistä.

Ministereistä mainitaan ensimmäisinä toimitusjohtaja Väinö Tanner ja entinen presidentti Risto Ryti, Tanner pääministerinä ja Ryti finanssiministereinä. Entinen lähettiläs Hjalmar Procopé ja entinen ulkoministeri Henrik Ramsay tulevat ulkoministereiksi. Muita ministereitä ovat mm. Unto Varjonen ja Väinö Leskinen sos.dem. puolueesta sekä M.A. Tarkkanen maalaisliitosta.

Vielä sanotaan, että vastarintaliikkeen johdosta ministereiksi tulevat kauppaneuvos Walter Rydman, kenraali L. Melander ja yliopettaja U.U. Seppä.

Professori Osmo Jussilan mukaan Valpo sai asiakirjan tai - laati sen - maaliskuun 1948 alussa, jolloin Suomi juuri pohti vastausta J.V. Stalinin ehdottamaan yya-sotilassopimukseen. Sisäministeri Leino varoitti sen perusteella puolustusvoimien komentaja Aarne Sihvoa oikeistovallankaappauksen uhasta. Myöhemmin Leino epäili, että kyse olikin vasemmiston provokaatiosta, mitä Jussilakin pitää todennäköisenä.

Jatkuu mainoksen jälkeen
Mainos päättyy

Jussilan perusteena oli vasemman laidan hämärämiesten kirjallinen sivistystaso. Suunnitelmassa puhutaan mm. rauhan radifionnista.

Myös sotilaallinen asiantuntemus oli heikko. Sekin kieli Jussilan mukaan tökeryydestä ja provokaatiosta, koska länsivaltoihin nojautunut liike asetti pääasiassa sotasyyllisistä koostuvan hallituksen. Toisaalta uusi lista oli taitavasti laadittu; eihän keskeisten ministerien asiantuntemusta ja kansan sympatioita käy kiistäminen.

Eräät tutkijat ovat pohtineet listan yhteyttä Lauri Pihkalan ja Harald Roosin hankkeisiin alkuvuodesta 1948. Herrat olivat käyneet tuolloin Norjassa tunnustelemassa länsivaltain apua Suomelle.

Selvempi yhteys näyttää olevan asekätkentään, jonka oikeudenkäynti oli edelleen kesken. Kommunistithan halusivat nähdä asekätkennän suurempana ja pitemmälle kehittyneenä vastarintaliikkeenä kuin se oikein olikaan.

Yhteyksiä on nähty myös Vilho Helasen syyskuussa 1944 Tallinnassa laatimaan ja Gestapolle toimittamaan muistioon Tulevasta vastarintaliikkeestä Suomessa.

Helasen suunnitelma oli jo 1945 joutunut Valpon käsiin, mutta sen johtaja Otto Brusiin kiristi Helasta: muistio pysyisi arkistossa, mikäli Helanen - tunnettu kulttuuripersoona - liittyisi Suomi-Neuvostoliitto Seuraan.

Tuskinpa Helanen oli liittynyt kevääseen 1948 mennessä, jolloin muistio kaivettiin esille, kun kommunisteilla oli tarve todistella oikeiston kaappausuhasta.

Kaikki tällainen aineisto oli tarpeen julkisuutta varten ja Skdl teki toukokuussa myös eduskuntakyselyn oikeiston vallankaappausprovokaatiosta, joka rinnastettiin huonomaineiseen Lapuan liikkeeseen.

Maaliskuun alussa Neuvostoliitto aloitti yya-sopimusta pohjustavan painostuksen myös Pravdassa ja Izvestijassa. Väitettiin, että Yhdysvallat on muodostamassa hyökkäysliittoutumaa lännen valtioista. Suomeakin houkutellaan mukaan ja maan oikeistoainekset rohkaisevat Amerikan imperialismia. Pravdassa oli jopa kirjoitus, jossa rinnastettiin vuoden 1948 tapahtumat sotaan johtaneeseen vuoden 1939 kehitykseen.

Professori Jussila kertoo myös Neuvostoliiton lähetystön virkamiehen välittäneen Suomen ulkoministeriöön uhkauksen, että maittemme suhteet muuttuvat pian radikaalisti, koska Suomen oikeistopiirit ovat tehneet USA:n ja Englannin kanssa salaisen sopimuksen Neuvostoliittoa vastaan. Väitettiin jopa, että Suomen hallituksen jäseniä kuuluu salaliittoon ja peräti presidentti Paasikivi on antanut puuhille suostumuksensa.

Jatkuu mainoksen jälkeen
Mainos päättyy

Jussila mukaan kommunistien lavastus salaliittoineen oli Suomessakin valmis kuten Tshekkoslovakiassa. Erona oli vain se, että Suomen kommunistit eivät pystyneet tositoimiin.

Kirjoittaja on Turun Sanomien toimittaja Veli Junttila.