Lukijoilta

Punavihreitä kalajuttuja

TS/Riitta Salmi<br />Vihreitten mukaan, ministeri Pekka Haavisto kärjessä, pelastetaan Itämeri saattamalla kotimainen rannikko- ja sa aristoelinkeino konkurssiin boikotoimalla sen tuotteita, kirjoittaa kalatalousyrittäjä. Hän huomauttaa, että ; koko Itämeren ravinnekuormituksesta kalanviljelyn osuus on vain runsas kolme promillea.
TS/Riitta Salmi
Vihreitten mukaan, ministeri Pekka Haavisto kärjessä, pelastetaan Itämeri saattamalla kotimainen rannikko- ja sa aristoelinkeino konkurssiin boikotoimalla sen tuotteita, kirjoittaa kalatalousyrittäjä. Hän huomauttaa, että ; koko Itämeren ravinnekuormituksesta kalanviljelyn osuus on vain runsas kolme promillea.

Turun Seudun Vihreät ry:n puheenjohtaja Katri Sarlundin kirjoitus (TS 23.2.) vilisi vääriä tietoja kalanviljelyksestä.

Suurin kuormittaja Saaristomerellä on Suomenlahti ja muu Itämeri. Niistä vesimassoista, jotka siivilöityvät Saaristomeren läpi, jää esimerkiksi fosforia saaristoon noin 1300 tonnia vuodessa. Kokonaisfosforikuormitus Saaristomerellä on noin 1800 tonnia. Siitä määrästä on kalanviljelyn osuus nykyään alle 50 tonnia. Katri Sarlund, onko tämä 21 prosenttia? Tavallisen kansalaisen laskutavan mukaan se on alle kolme prosenttia!

Koko maata ajatellen kalanviljely kuormittajana tulee seitsemännelle sijalle. Koko Itämeren ravinnekuormituksesta kalanviljelyn osuus on 0,37 prosenttia. Siis runsas kolme promillea.

Vihreitten mukaan, ministeri Pekka Haavisto kärjessä, pelastetaan Itämeri saattamalla kotimainen rannikko- ja saaristoelinkeino konkurssiin boikotoimalla sen tuotteita. Sen jälkeen jää kuormitusta 99,7 prosenttia. Mutta se ei näköjään huolestuta vihreitä vai meneekö se jo yli ymmärryksen?

Jatkuu mainoksen jälkeen
Mainos päättyy

Kalanviljely on luvanvaraista elintarviketuotantoa, jota säätelee mm. vesilaki ja valvoo ympäristöviranomaiset. Vesilupa velvoittaa yrittäjän suorittamaan jatkuvasti ns. velvoitetarkkailuohjelmaa, millä ympäristökeskukset voivat seurata vesistön tilaa ja puuttua tuotantoon mikäli haittavaikutuksia esiintyy.

Kalanviljelyä valvotaan vesilain lisäksi mm. jätelain, terveydenhuoltolain, eläintautilain, eläinsuojelulain ja elintarvikehygienialain nojalla. Valvojina ovat sekä kotimaiset ympäristö-, eläinlääkintä- ja terveysviranomaiset että EU-tarkastajat.

Vihreiden strategia on autioittaa ja sosialisoida maaseutua ja saaristoa eri suojeluohjelmilla ja nyt viimeisenä keinona propagandasodalla, jopa ministeritasolla. Siis samat aatteet ja aikeet kuin 70-luvulla. Monesti on jopa samat henkilöt asialla vaikka väri tänään on vihreä.

Houtskär on leimattu pahaksi viherlevällä saastuneeksi alueeksi kalanviljelyn takia. Voin vakuuttaa, että viime kesänä meillä ei esiintynyt yhtään leväkukintoja ja lapsenlapseni uivat melkein joka päivä noin 300 metrin päässä Mossalan kalanviljelylaitoksesta ja kalanjalostustehtaasta. Niin on tarkoitus tehdä myös ensi kesänä vihreiden valheellisesta propagandasodasta huolimatta.

Toivottavasti kuluttajat Suomessa ja muualla kokevat kirjolohituotteemme maukkaana, terveellisenä ja edullisena elintarvikkeena ja voimme edelleen työllistää ulkosaaristossa viiden lossin takana ympärivuotisesti meidän ammattitaitoiset neljäkymmentä työntekijäämme.

Tor Bergman
Kalatalousyrittäjä