Lukijoilta

Sähköistä viestintää

Kiireinen yhteiskunta vaatii aina vain nopeampia viestintäkeinoja. Kun ennen riitti kirje niin tänään se on sähköpostiviesti. Jos ei sinulla ole sähköpostiosoitetta, ei sinulle voi lähettää viestejä. Jos et osaa käyttää atk:ta et ehkä työllisty, koska sinulta puuttuu juuri ne taidot joita tarvitaan.

Nyky-yhteiskunta vaatii jatkuvasti tavoiteltavissa oloa, mikä vaatii kännykkää, faxia, sähköpostia jne. Maailma on teknistynyt 10-20 vuoden aikana niin nopeasti, että jos sama tahti jatkuu, niin mihinkähän päädymme?

On kokouksia, joissa puheenjohtaja aloittaa nuijankopautuksella sanomalla, että kännykät kiinni, avaan kokouksen. Monet työpaikkakulttuurit sallivat kännykät. Työntekijät oppivat siihen, että se on aina auki

Kännykkäetiketistä on kirjoitettu jopa oppaita. Kouluissakin on jo keskusteltava luokissa opiskelijoiden kanssa toimintatavoista milloin puhelimen on oltava suljettu.

Monet lapset ovat saaneet vanhemmiltaan kännykän turvallisuussyistä, koska uusi tekniikka mahdollistaa yhteyden kotiin. Vanhemmat ovat tyytyväisiä, kun tietävät missä lapsi liikkuu. Nuorisolle se taas on tärkeä sosiaalisen vuorovaikutuksen muoto.

Jatkuu mainoksen jälkeen
Mainos päättyy

Nyt on myös suunnitteilla kolmannen sukupolven matkapuhelinjärjestelmä, minkä odotetaan tulevan markkinoille vuonna 2002. Se pystyisi välittämään puheen lisäksi suuria tietomääriä, multimediapalveluita ja videokuvaa (TS 30.1.).

Tietokoneet puolestaan ovat tulleet ala-asteelle ja onpa niitä kokeiltu jo jossain päiväkodissakin. Nuoret käyttäjät omaksuvat uuden tekniikan nopeasti, ovathan he täydellisesti syntyneet television ja videon aikaan.

Moni viisikymmenvuotias kieltäytyy päättäväisesti opiskelemasta enää atk:n saloja. Atk osaaminen on nykyajan uuslukutaitoa. On ammatteja tai ihmisiä jotka voivat vielä jäädä tämän osaamisen ulkopuolelle. Microsoft-tietotekniikkajätin pääjohtaja Bill Gates povasi käydessään Suomessa, että tulevaisuuden tietokone näkee, kuuntelee ja oppii. Sen lisäksi hän kertoi, että yhtiö aikoo rakentaa tietokoneen jota jokainen osaa käyttää.

Paikanhakusivut ovat täynnä tietotekniikka-alan työpaikkoja. Miltei työhön kuin työhön vaaditaan jonkinlaista atk osaamista. Tekniikan korostuminen yhteiskunnassa näkyy siinä, että teknisillä aloilla on paremmat palkat kuin esimerkiksi humanistisilla tai sosiaalialoilla. Tekniikka on kuitenkin vain väline ei päätarkoitus, vaikka sitä on vaikea uskoa tänäpäivänä.

Tietotekniikan tullessa ennustettiin, että toimistot ja työpaikat tulisivat paperittomiksi. Nyt kuitenkin hukumme A4:iin.

Maailman teknistyessä on erinomaisen hyvä muistaa, että tekniikka on hyvä renki, mutta huono isäntä.

Kirjoittaja on turkulainen kasvatustieteen maisteri, joka työskentelee Turun Ammattikorkeakoulussa.