Lukijoilta

Päivän Pistot -kolumni
Aimo Massinen:
Ei tuloveroja, ei lakkoja

Vaikerruksesta päätellen suomalaisen yhteiskunnan pahin vitsaus ovat korkeat verot, jotka kansalaisten verta juovat.

Toinen kansakunnan ydintä nakertava epäkohta ovat lakot. Jopa laittomia lakkoja järjestetään joskus vastuuttomasti.

Miltähän tuntuisi maa, jossa ei olisi tuloveroja, ei lakkoja, ei liian korkeita palkkakustannuksia eikä yhteiskunnan turhaa holhousta, kun puolueet ja ay-liikekin ovat kiellettyjä? Liekö sellaista veronmaksajan ja yrittäjän paratiisia olemassakaan?

Kyllä tällainen verottajan helvetti on olemassa, esimerkiksi pieni noin 600000 asukkaan Bahrain, saariryhmä ja sheikkikunta Persianlahdessa, Qatarin ja Saudi-Arabian välissä.

Viime viikon lomamatka Bahrainiin toi hieman perspektiiviä maahan, jossa miehet kulkevat valkoisissa ja naiset mustissa kaavuissa - jälkimmäiset kasvotkin peitettyinä.

Naisilla on muslimimaissa jatkuva suruaika - syystäkin. Tosin on miehilläkin omat hankaluutensa, monilla jopa neljä vaimoa.

Bahrain oli kukoistava kauppakeskus jo yli 4000 vuotta sitten. Persianlahden ensimmäinen öljyntuottajamaa siitä tuli vuonna 1932.

Jatkuu mainoksen jälkeen
Mainos päättyy

Maata on hallinnut jo 1700-luvun lopulta lähtien al-Khalifa-hallitsijasuku. Emiiri Isa bin Sulman al-Khalifa on toiminut valtion päämiehenä vuodesta 1961. Perintöprinssinä odottaa 49-vuotias poika Hamad.

Bahrain ei ole kovin rikas öljyvaltio, muttei myöskään köyhä. Kansantulo asukasta kohti on Bahrainissa runsaat 70000 mk vuodessa, kun se meillä Suomessa on reilut 100000 mk per capita.

Bahrainissa tulonjako on vain hieman epätasaisempi. Pienimmät kuukausipalkat ovat siellä alle tuhat mk/kk. Mutta siis puhtaana käteen, tuloveroprosentti on siinä maassa nolla!

Alhaisten palkkakustannusten, vähäisten liikevaihtoverojen ja pienten sosiaalikustannusten maassa ei ole kuitenkaan voitu välttyä tutulta vitsaukselta, työttömyydeltä. Bahrainissa työttömänä on 15-25 prosenttia työvoimasta - arviolta.

Tarkkoja työttömyystilastoja ei ole. Mitäpä niillä, kun ei ole työttömillä työttömyysturvaakaan.

Bahrainissa joutuu turvautumaan vain sukulaisten, hyväntekeväisyysjärjestestöjen - ja tietysti Allahin apuun. Kunnon muslimi kumartaa Mekkaan päin viisi kertaa vuorokaudessa.

Bahrain on täysin muslimimaa. Asukkaista kuuluu jopa selvä enemmistö muhamettilaisuuden vanhoillisempaan siipeen, shiioihin.

Mutta Bahrain ei ole esimerkiksi alkoholipolitiikassaan tiukkapipoisimpia arabimaita. Alkoholijuomia saa hotelleissa. Manamasta löytyy jopa paikallinen Alkokin. Kylttiä liikkeen yläpuolella ei ole, mutta kun ovissa lukee in ja out, niin kyllä muslimit osaavat sinne Saudi-Arabiasta saakka.

Kaksinaismoralismi kukoistaa. Bahrainissa yritetään ryypätä salaa, mutta aina se ei onnistu. Meidänkin hotellimme uima-altaan baaritiskiltä yksi rättipää putosi kanveesiin kuin kuuluisat votkaturistimme muinoin.

Yleensä elämä Bahrainissa näyttää turistin silmin rauhalliselta. Viime vuosina tosin muutamat pienet oppositioryhmät, lähinnä shiiafundamentalistit ovat aiheuttaneet hieman harmia toimeenpanemalla joskus pommi-iskuja uudistusvaatimustensa tueksi.

Johtuneeko silmä silmästä, hammas hampaasta -periaatteesta vai mistä, mutta Bahrainissa turistin ei kuitenkaan tarvitse pelätä varkaita, ryöstäjiä tai muita huijareita. Tässä(kin) suhteessa elämä Manamassa on auvoisempaa kuin konsanaan Suomessa.

Jatkuu mainoksen jälkeen
Mainos päättyy

Mutta veroista, lakoista ja räntäsateista huolimatta päätimme vaimon kanssa silti palata takaisin Turkuun.

P.S.

Suomen hallitus on antanut eduskunnalle lisäbudjetin taistelu- ja kuljetushelikopterien sekä valmiusprikaatin muun varustamisen tilausvaltuuksista. Vuosina 1999-2006 toteutettava hanke arvioidaan maksavan valtiolle näillä näkymin runsaat 8 miljardia markkaa.

Ei ole Suomi köyhä, mutta kansa kyllä siksi jää. Ylistetyt olkoot kansan syvät rivit, sillä ne nukkuvat. Ylistetyt olkoot kenraalit, sillä he saavat lelunsa ja palkkansa.

Puolustusvoimain komentaja Gustav Hägglund perusteli helikopteritilausta agenttitarinalla, että sillä voidaan estää valtiojohdon kaappausyritykset.

Jos eduskunta nielee kopterihankkeen sellaisenaan, olisiko suuri vahinko, vaikka näin järjettömiä päätöksiä tehnyt Suomen valtiojohto kansanedustajineen kaikkineen kaapattaisiinkin?

Kirjoittaja Aimo Massinen on Turun Sanomien päätoimittaja.