Lukijoilta

Säästömahdollisuudet
ovat olemattomat

Kaupunginjohtaja Armas Lahoniitty, kiitos kirjeestäsi, jonka saimme parahiksi ennen joulua. Olimme kylläkin hämmästyneitä, että olit päättänyt lähestyä kirjeelläsi juuri meitä. Kirjeessäsihän korostit kaupungin talouden tasapainottamisen välttämättömyyttä ja sitä kuinka tärkeä tuon tasapainon saavuttamiseksi on palvelujen tuottaminen nykyistä pienemmin kustannuksin ja siksi myös henkilöstömenoja tulisi karsia.

Me olemme kuitenkin työntekijäasemassa eikä meillä ole minkäänlaista mahdollisuutta vaikuttaa teatterin ohjelmistoon, ohjelmiston toteuttamistapaan saati hankintoihin tai henkilöstömenoihin.

Hämmästyksemme oli sitäkin suurempi kun saimme lukea lehdestä, että samaan aikaan kun kirjoitit kirjettäsi meille olit hyväksynyt kolmen korkean virkamiehen keskimäärin 1500 markan kuukausipalkan korotuksen. Vain jättämällä tämän päätöksen hyväksymättä Sinulla olisi ollut mahdollisuus säästää noin 60000 markkaa, niin tänä kuin tulevinakin vuosina. (Tuo summa vastaa suunnilleen 12 näyttelijän lomarahoja!)

Korkeiden virkamiesten huikeita palkankorotuksia on perusteltu kuulemma mm. sillä, että 470 kaupungin työntekijää on saanut kuoppakorotuksen. Totta. Meillekin luvattiin noin 10 markkaa kuukaudessa kullekin. Raha lienee sotkeutunut byrokratian sokkeloihin, koska tileillämme emme ole sitä vielä nähneet.

Jatkuu mainoksen jälkeen
Mainos päättyy

Keskipalkkamme on Suomen teattereiden palkkatilastoissa 12. sijalla ja se on selvästi alempi kuin kuukausipalkkaa saavien työntekijöiden keskipalkka Suomessa.

Kirjeessäsi uhkailit myös epäsuorasti lomautuksilla ja vuodenvaihteen jälkeen uhkaukset ovat muuttuneet konkreettisemmiksi. Hämmästelemme myös tätä. Miksi kaupunki on talousvaikeuksissaan aina ensimmäiseksi työntekijöidensä kukkarolla? Eivätkö kaikki äänioikeutetut kaupunkilaiset ole yhtälailla vastuussa siitä, että ovat valinneet luottamusmiehikseen ja sitä kautta korkeisiin virkoihin ja toimiin henkilöitä, jotka eivät saa kaupungin taloutta tasapainoon.

Säästökehotukseesi suhtaudumme toki myönteisesti, vaikka, kuten sanottu, säästömahdollisuutemme ovat olemattomat. Lupamme kuitenkin tehdä edelleen työmme parhaalla mahdollisella tavalla, jotta saisimme jälleen ennätysyleisöt ja sitä kautta lisää rahaa kaupungin kassaan.

Ymmärrämme tietysti, että olet lähettänyt kirjeesi kaikille kaupungin työntekijöille, mutta emme usko heidän tilanteensa juurikaan poikkeavan omastamme.

Toivotamme Sinulle hyvää vuoden jatkoa ja menestystä vaativassa työssäsi.

Turun kaupunginteatterin näyttelijäyhdistys
Jaana Järvinen pj.
Marja Pesonen siht.