Lukijoilta

Kommentteja Karjalasta

Huomautuksia Sari Säynekosken tekstiin Suomi-pinssistä (TS 4.1.).

1. Kyseessä nimenomaan ei ole Suur-Suomi vaan kokonainen Suomi! Suur-Suomella tarkoitetaan aluetta, joka käsittää Tarton 1920 rauhan Suomen lisäksi Itä-Karjalaa. Mitään sellaista emme tietenkään ole tavoittelemassa, koska siihen maallamme ei ole oikeutta. Nimitys saattaa asian täysin väärään valoon, mikä tuskin on ollut kirjoittajan tarkoitus.

2. Karjala takaisin! asian lyhenteenä kirjoituksessa suosii sitä väärää mielikuvaa, ettei asia koskisi kaikkia suomalaisia, koko Suomen oikeutta ja intressiä. Karjalan Liiton tavassa ajaa palautuksen asiaa on tämä puhetapa ollut koko ajan ongelmana, kun se heikentää myös palautuksesta vetoamisen oikeuspohjaa.

Etten arvosta Karjalan Liittoa, on väärä ja välejämme haittaava yleistys. Ja Lahden karjalaiset eivät suinkaan ole vain jotain lippis-porukkaa, vaan ajavat palautuksen asiaa määrätietoisesti.

Karjalan liiton Uudenmaan piirin puheenjohtaja vastasi äsken MTV3:n aamulähetyksessä kysymykseen palautuksesta aiheutuvista kustannuksista, joista vuorineuvos Yrjö Pessi ja kansliapäällikkö Reino Auvinen ovat tehneet ja julkistaneet perusteelliset arviot: Alkuinvestointi 47 miljardia sekä laskelma että kymmenessä vuodessa ovat tulot ja menot tasapainossa.

Jatkuu mainoksen jälkeen
Mainos päättyy

3. Alueitten nykyväestöstä: Painotamme sitä, että palautuksen toteutuessa on Suomelta anastetuilla alueilla nyt olevia ihmisiä kohdeltava kaikkia ihmisoikeudet huomioiden. Muistettakoon myös, että kansainvälisen oikeuden mukaan väkivalloin anastetun alueen asuttaminen on rikos. Alueet luovutettiin tosin rauhansopimuksessa, mutta ne olivat pakkorauhoja toisin kuin Tartossa 1920 solmittu.

- Väestön valtaosa on tullut alueille Neuvostoliiton sinne siirtämänä kaukaisista osistaan, siirrettävien halua kysymättä. Käynneillään Suomen entisissä osissa ovat suomalaiset kautta linjan todenneet, että nuo, noin neljänkymmenen eri kansallisuuden ihmiset vain ovat siellä, mutta eivät asu sitä, kuten kotiseutua asutaan. Jos asuisivat, he näet myös hoitaisivat sitä. Sitähän ei tapahdu.

Duumalla on suunnitelmana palauttaa vuoteen 2000 mennessä Venäjälle IVY-maista 11 miljoonaa venäläistä. Siihen joukkoon toki mahtuisi muutama satatuhatta Suomen pakkoluovuttamilta alueilta, kun tai jos ne palautetaan. Palaaville on duumalta luvassa asuinpaikka, rakennustarvikkeet ja tukiraha.

4.Mieluista ratkaisua ei odoteta ihan lähiaikoina... Toki toivomme, että oikeuden palauttaminen Suomelle tapahtuu mahdollisimman pian. Asian esillä pitämistä - virallisen Suomen eli ulkopoliittisen johtomme toimesta - ei vain saa jättää riippuvaiseksi siitä, mitkä tuulet Venäjällä kulloinkin puhaltavat, vaan sen on tapahduttava jatkuvasti ja hellittämättä. Suomihan ei ole tähän mennessä tehnyt esitystä neuvotteluista asiasta. Olemme siis toistaiseksi suomalaisina harjoittamassa kollektiivista maanpetosta. Miksi sallisimme johtomme jatkaa sitä puolestamme?

Selvää on, että palautuksesta on pelkkää hyötyä molemmille osapuolille. Välitön suomalainen hyöty on 200000 työpaikkaa.

Martti Siirala
Tarton rauha ry:n
puheenjohtaja