Lukijoilta

Pääkirjoitus 8.1.1998:
Emu-kannasta päättäminen
jakaa vihreät kahteen leiriin

Vihreä liitto valmistautuu viimeisenä hallituspuolueena päättämään ensi viikonvaihteessa kannastaan Suomen Emu-jäsenyyteen. Vihreät tekevät päätöksensä kovissa ristipaineissa, kun Emu-jäsenyyden ohella heidän kohdaltaan ratkaistaan erittäin todennäköisesti myös jatkaminen Paavo Lipposen sateenkaarihallituksessa.

Vihreä liitto suunnitteli alunperin päättävänsä Emu-kannastaan vasta siinä vaiheessa, kun Lipposen hallitus antaa eduskunnalle asiasta tiedonannon. Vitkuttelun haitat kuitenkin huomattiin ja päätöksentekoa kiirehdittiin.

Vihreiden eduskuntaryhmä valmistautuu päätöksen tekoon suuren epätietoisuuden ja hämmennyksen vallassa. Kukaan ei varmuudella tiedä, mikä kanta lopulta ryhmässä voittaa. Sekä vastustajia että hyväksyjiä ryhmästä löytyy. Samoin niitä, jotka ovat kannastaan epävarmoja loppuun saakka.

Vihreiden entinen puheenjohtaja ja nykyinen europarlamentaarikko Heidi Hautala on lähettänyt eduskuntaryhmälle julkiset terveiset liittymisen puolesta. Helsingin Sanomien haastattelussa Hautala katsoo, että nykyisessä tilanteessa on viisaampaa olla mukana Emussa kuin jättäytyä ulkopuolelle.

Jatkuu mainoksen jälkeen
Mainos päättyy

Hautala kuitenkin hämmentää vihreiden kenttäväen tuntoja todetessaan ymmärtävänsä puolueen puheenjohtajan Satu Hassin kielteisen kannan Emu-jäsenyyteen. Hautalan mielestä Emusta ei pitäisi tehdä Vihreälle liitolle hallituskysymystä.

Tällaisia toivomuksia tietysti voi esittää, mutta hyvin todennäköisesti lähtö hallituksesta on edessä, jos puolueen päätökseksi ensi lauantaina kirjataan kielteinen Emu-kanta. Johtopäätökset tekee viime kädessä pääministeri Lipponen.

Nykyisen kaltaisen hallituspohjan säilyttäminen kävisi mahdottomaksi, kun sosiaalidemokraatit, kokoomus, vasemmistoliitto ja ruotsalaiset jo ovat puolueina myönteisen päätöksen tehneet. Vihreille ei tietenkään voida erivapautta ja rintamakarkuruutta sallia.

Eri asia sitten on, että muutamat vihreät joka tapauksessa äänestävät eduskunnassa tiedonannon yhteydessä Emu-jäsenyyttä vastaan. Niin tehnevät eräät muutkin hallituspuolueiden kansanedustajat.

Paavo Lipposen hallituksella on eduskunnassa puolellaan niin vankka enemmistö, että se kestää kevyesti muutaman aisanylipotkijan tai vaikkapa koko vihreiden eduskuntaryhmän siirtymisen opposition tueksi.

Hallituksessa pysyminen on vihreiden piirissä useassa yhteydessä todettu puolueen kannalta hedelmälliseksi. Halu vaikuttaa hallitustasolla varsinkin ympäristöasioihin voi taivuttaa myös vihreiden eduskuntaryhmän enemmistön Emu-myönteiseksi.

Varsinkin vihreässä liitossa, mutta myös muissa hallituspuolueissa on esiintynyt jonkin verran arvostelua hallituksen valitsemasta menettelytavasta Emu-ratkaisua tehtäessä. Vaatimuksia kansanäänestyksestä tai normaalia lakimenettelyä on vaadittu tiedonannon sijaan. Tältä osin asia on kuitenkin jo loppuun käsitelty ja tiedonanto Suomen liittymisestä rahaliittoon tulee eduskuntaan ensi kuun aikana.