Lukijoilta

Rivien välistä -kolumni
Juhani Heimonen:
Älymystö kansan asialla

Yliopistoväki on lähtenyt taisteluun suomalaisen demokratian puolesta. Näyttävä joukko eri alojen tutkijoita, tiedemiehiä ja akateemisia vaikuttajia vaatii neuvoa-antavaa kansanäänestystä Emusta.

Viime viikolla julkaistussa vetoomuksessa on 46 allekirjoittajaa. Heidän mielestään kansalaisilta pitäisi kysyä, tuleeko Suomen mennä Euroopan talous- ja rahaliiton kolmanteen vaiheeseen ensimmäisten joukossa.

Älymystö on herännyt demokratian asialle kovin myöhään. Niin professori Jeja-Pekka Roosin, tutkija Thomas Wallgrenin kuin muidenkin hankkeen puuhamiesten pitäisi tietää, että hallitus on jo lyönyt lukkoon Emu-päätösten proseduurin.

Emu pelmahtaa eduskuntaan helmikuussa niin sanottuna tiedonantona. Samalla kun kansanedustajat ottavat kantaa tiedonantoon he äänestävät hallituksen parlamentaarisesta luottamuksesta.

Lopullinen ratkaisu on saatava uunista ulos hyvissä ajoin ennen vappua, jolloin EU:n huippukokous päättää, mitkä maat rahaliittoon haluavat ja hyväksytään.

Mihin väliin neuvoa-antavan kansanäänestyksen järjestäminen tässä aikataulussa mahtuisi?

Jatkuu mainoksen jälkeen
Mainos päättyy

Referendumin vaadetta tutkijat perustelevat ylevästi: vain äänestäjien suora kuuleminen voi pelastaa kansanvaltamme uskottavuuden Emun kynsistä.

Kansanäänestyksen torjuminen lisäisi poliittista vieraantumista ja heikentäisi demokratian toimintaedellytyksiä, vetoomuksessa valistetaan.

Ja kattia kanssa!

Miten se muka demokratiaa vahvistaa, jos suomalaiset pannaan ottamaan kantaa asiaan, josta 70 prosenttia ei oman kertomansa mukaan ymmärrä hönkäsen pöläystä.

On silkkaa älyllistä epärehellisyyttä, että maallikot nostetaan kuin väärät kuninkaat hetkeksi temppelin harjalle ja puristetaan heiltä päätös, josta poliitikot eivät taktisista syistä halua ottaa vastuuta tai jonka he ovat todellisuudessa jo päättäneet.

Me kansalaiset valitsemme vaaleissa ne, joiden tulee myötä- ja vastoinkäymisissä puolestamme perehtyä, paneutua ja päättää. Jos tulokset eivät miellytä, seuraavalla kerralla voimme valita toisin.

Vaalien välillä mandaattinsa lunastaneelle on suotava työrauha. Häntä älköön sitoko mikään muu kuin oikeus, totuus ja perustuslaki, niin kuin valtiopäiväjärjestyksessä ytimekkäästi todetaan.

Edustuksellisuus on poliittisen järjestelmämme ydin, jota ei pidä perusteettomilla vallansiirroilla lahottaa.

Kansanäänestyksiin turvautuminen hapertaa eduskunnan ja hallituksen asemaa, vastuullisuutta ja uskottavuutta. Sen lisääntyvä käyttö johtaa gallupdemokratiaan, jossa rohkeus henkilökohtaisesti perusteltuihin päätöksiin on uhrattu yleisen mielipiteen (todellisen tai kuvitellun) miellyttämisen alttarille.

Kansanäänestystä vaativien perustelut ovat naiviudessaan herttaisia.

Jotenkin voi vielä ymmärtää, että salonkifilosofi Esa Saarinen panee nimensä moisten argumenttien alle.

Mutta, että sellaiset vakavasti otettavat yhteiskuntatieteilijät kuin Risto Alapuro, Jan Otto Andersson ja Elina Haavio-Mannila ja Jan-Magnus Jansson lähtevät näillä eväillä pappia kyytiin?

Hankkeen primus motorien mukaan vetoomus ei ole kannanotto Emu-jäsenyyttä vastaan, vaan kansanäänestyksen puolesta.

Uskoo ken tahtoo. Helpompi on epäillä, että juuri siitä papin kyydistä on kysymys. Demokratian nimissä on ennenkin yritetty myydä kaikenlaista, miksei nyt Emu-vastaisuutta.

Jatkuu mainoksen jälkeen
Mainos päättyy

Jos nimistä mitään voi päätellä, referendumia ajavien enemmistö suhtautuu kielteisesti rahaliittoon. Etenkin Thomas Wallgren muistetaan myös palavamielisenä EU-jäsenyyden vastustajana.

Kaukaa ei tarvitse hakea johtopäätöstä, että Vaihtoehto EU:lle -kansalaisjärjestön tuloksettomaan toimintaan kyllästyneet aktiivit yrittävät uusin konstein käännyttää kansalaismielipidettä kriittiselle kannalle.

Ikävää, jos Wallgrenin kaltaiset fiksut ajattelijat joutuvat tällaiseen hunnutukseen turvautumaan. Reilumpaa olisi käydä Emu-keskustelua suoraan ja avoimesti.

Maaperä kaikenlaiselle kylvölle on nyt joka tapauksessa otollinen.

Kiitos Paavo Lipposen hallituksen, joka ei ole pannut tikkua ristiin saadakseen kansalaiset vakuuttuneeksi Emu-politiikkansa oikeutuksesta.

Kirjoittaja Juhani Heimonen on Turun Sanomien artikkelitoimittaja.