Lukijoilta

Hyvä palomiehen veli.

On totta, että palomiehillä on tämän nykyisen sopimuksen mukaan 24 tuntia vuorokaudessa työtä ja kolme päivää vapaata. Kuinka moni ihminen jaksaa tehdä näin pitkää työrupeamaa, varsinkaan enää 65-vuotiaana.

Palomiesten työ on haastavaa ja oman henkensä kaupalla uhrautuvaa työtä. Olisiko sinusta siihen, kateellinen veli?

Kaikki varmaan tiedämme, mitä erilaisia valmiuksia palomiehen pitää omata ja osata käyttää tiukan paikan tullen. Pillin soidessa hälytysvalmiudessa on oltava 60 sekunnissa. Jokainen hälytys on erilainen, ennalta arvaamaton tilanne on aina vastassa. Milloin on kyse pienestä tai isommasta tulipalosta, ihmishenkiä uhraamatta, mahdollisimman pienin vahingoin selviytyen. Käytettävä nopeaa harkintaa eli logiikan pitää pelata joka sekunti. Sukella savuun tai suoraan tuleen. Onko vastassa räjähtävä hella tai putoava kattoparru? Riittävätkö tikasauton tikkaat tarpeeksi korkealle? Milloin sukelletaan joesta joku horjahtanut. Puhumattakaan rajuista auto- yms. liikenneonnettomuuksista, joissa usein pitää irrottaa ihminen vaikka pala palalta mahdollisimman varovasti. Montako tällaista tapausta/työvuoro normaali ihminen jaksaisi tai pystyisi toimimaan.

Jatkuu mainoksen jälkeen
Mainos päättyy

Yhteen työvuoroon mahtuu kymmeniä hälytyksiä. Tuskinpa mikään työvuoro on niin ylimiehitetty, kuten annat ymmärtää, että on aikaa harrastaa liikuntaa ja hoitaa ns. omia asioitaan. Ensimmäinen vapaapäivä menee nukkumiseen, toinen asioiden hoitamiseen ja kolmantena sitä ollaan jo hoitamassa tulevia asioita huomispäivän varalle.

Ihmettelen myös laskutapaasi kuukauden tunneista. Eikö tavallinen työmies tee 8 tuntia töitä ja 16 tuntia on lepoa vuorokaudessa. Siitä tulee käsittääkseni yhtä monta työtuntia viikossa kuin palomiehillä.

Jo viidettä viikkoa kestänyt palomieslakko on varmaankin pistänyt monen perhe-elämän koetukselle. Sillä 70 markkaa päivässä ei pitkään elätä perhettä eikä makseta mahdollisia opinto- ja asuntolainoja. Viisi viikkoa on pitkä aika, ja lopusta ei ole tietoa.

Hyvää uutta vuotta Sinullekin. Ole tarkkaavainen liikenteessä. Käsittele varoen uudenvuodentulitteita. Romanttiset kynttilähetkEt sekä avotulet Ulkovalaistuksissa tulee nauttia tarkan valvonnan alaisena, silmät auki.

Palomiehen sisk