Lukijoilta

Kirjastot pidettävä
kaikille avoinna

TS/Tuula Heinilä<br />Kirjoittaja muistuttaa, että kirjastot luovat tasa-arvoa
TS/Tuula Heinilä
Kirjoittaja muistuttaa, että kirjastot luovat tasa-arvoa

Huonon alun päivälleni sain äskettäin, kun kuulin valtiovarainministeri Sauli Niinistön ehdotuksen kirjastopalvelujen muuttamiseksi maksullisiksi. Se oli mielestäni masentavin uutinen pitkään aikaan, joskaan ei kai yllättävä, ottaen huomioon asenneilmaston yleisen kylmenemisen.

Merkkipaaluina eriarvoistumisen tiellä ovat jo olleet terveyskeskusmaksut, lääkkeiden omavastuuosuuksien kasvu, eläkkeiden reaaliarvon pieneneminen ym.

Nyt siis jatkettaisiin tätä johdonmukaista kehitystä jakamalla kansa kahteen kastiin myös opiskelumahdollisuuksien osalta. Suomalaisten melkein ikiaikainen oikeus maksuttomaan itseopiskeluun ja kaunokirjallisuudesta nauttimiseen varattaisiinkin tästä lähin vain paksulompsaisille!

Onkohan kirjastomaksun ehdottajalle tullut mieleen, että uudistuksen lopputulos olisi varmaan huimasti miinuksen puolella. Käyttämättä jäisivät suuret lahjakkuusreservit, kun varattomien perheiden lapset eivät pystyisi opiskelemaan.

Kohentamatta jäisi myös työttömien tietotaito. Samaten heikkenisi entisestäänkin huonokuntoisina kotiutettujen mielenterveyspotilaiden terveys. Entä liikuntakyvyttömät potilaat sairaaloissa ja kodeissa ympäri Suomea, joiden rahat menevät tyystin elämiseen ja lääkkeisiin? Ei viedä heiltä kirjoja käsistä, ne ovat usein miltei ainoat ilonaiheet vuoteenomille, matkalippu mielikuvituksen maailmaan.

Mummeli