Lukijoilta

Köyhällä ei ole
varaa hakea oikeutta

Kun köyhää kohdellaan laittomasti Suomessa, ei hän voi käytännössä hakea oikeutta, mikäli kyseessä on riita-asia. Rikosasioissa oikeudenkäynti voi onnistuakin, koska sen saa maksuttomaksi. Sen sijaan vähävarainen ei uskalla haastaa rikasta ihmistä oikeuteen riita-asioissa. Hän ei ole varma, joutuuko maksamaan oikeudenkäyntikulut itse.

Minua on kohdeltu väärin asuntoasioissa, mutta vuokranantajieni mielestä, minun on turha lukea lakia. Laeilla ei siis ole mitään virkaa näissä asioissa sikäli, kun ne koskevat vuokralaisen oikeuksia. Kuinka uskallan haastaa vuokranantajiani oikeuteen, kun Suomen oikeuslaitoskin tekee virheitä. Jos häviän siitä huolimatta, että minun mielestäni pitäisi voittaa, joudun maksamaan kulutkin.

Vuokranantajani ovat jo nyt onnistuneet saamaan sellaisen asiaa koskevan lausunnon, joka ei kaikilta osin pidä paikkaansa. Jos he saavat oikeudessakin valheensa läpi, minä voisin hävitä jutun. Jos taas kaikki tosiseikat otettaisiin huomioon, ei olisi mahdollisuuttakaan hävitä juttua. Ongelmana on vain se, kenen todistukset ja lausunnot katsotaan rehellisiksi.

Jonkun pitäisi tällaisissa tilanteissa uskaltaa hakea oikeutta, jotta ihmiset ymmärtäisivät lain tärkeyden. Ihmiset eivät saisi muodostaa ihan omia sääntöjään vain sillä perusteella, että heillä on tarpeeksi rahaa. Miksi juuri minun pitäisi uskaltaa hakea oikeutta? Jos häviän, joudun kadulle! Eihän minulla olisi varaa sen jälkeen enää vuokrata asuntoa keneltäkään.

Ihmisten ahneuteen
kyllästynyt opiskelija