Lukijoilta

Professori oikeassa

Varsinaissuomalaiselle evakolle vuosimallia -27 (TS 5.12.). Vastaanpa vain sinulle, että kyllä historian professori ymmärtää nämä asiat paremmin kuin me pikkutietäjät. Nostan hattua hänelle, että hän pohjalaisena jaksaa pohtia Karjalan asioita.

Kuvitellaanpa vain, että Ruotsi olisi omavaltaisesti kähveltänyt Pohjanmaata tai Varsinais-Suomea, niin kyllä asukkaat vielä 53 vuoden jälkeenkin vaatisivat alueitaan takaisin. Siksi professori ymmärtää tämän asian. Pohjalaiset ovatkin tunnetusti isänmaallisia.

Kyllä me karjalaisetkin pyydämme kauniisti Jeltsiniltä Karjalaa takaisin, vain neuvottelemalla, mutta sieltä päin ei tule vastaus kauniisti.

Kaikkialla Suomessa olivat asiat huonommin 1944 kuin tänä päivänä. Kaikissa maakunnissa oli köyhiä ja rikkaita ja siltä väliltä. Työllään on Suomen kansa asiansa parantanut.

Karjalassakin menetti yksi ja toinen kotinsa, kun takasi toiselle. Mutta se on jokaisen henkilökohtainen asia. Sitä ei olisi kukaan tullut valittamaan Varsinais-Suomeen.

Karjalaiset eivät ole taanneet kotikontujaan Neuvostoliitolle eivätkä myyneet niitä. Ne vain otettiin vahvemman kädellä. Jos minun kotini siirtyy Suomessa toiselle omistajalle, en minäkään mene ottamaan sieltä kukkia. Mutta kun menen syntymäkodin tanhuville, siellä ei ole ketään. Voin ottaa kukkia, en häiritse ketään. Kylät ovat tyhjiä. Sinä voit kerätä oman maakuntasi kukkia vaikka koko kesän sieltä missä ei ole asutusta.

Mitä kotirauhaan tulee, niin me olemme sen karvaasti saaneet kokea Karjalasta lähtiessä sekä vieraan talon asunnoissa evakossa. Meille karjalaisille on turha puhua venäläisten kotirauhasta. Karjalaiset ovat heidät antaneet olla rauhassa. Sinä olet siirtynyt rauhassa vain naapuripitäjään, etkä ole evakkokuorman kanssa kulkenut ympäri Suomen maata.

Karjalainen evakko
vuosimallia -32