Lukijoilta

Perhepäivähoidon
pennoset

Jarkko Pohjola kirjoitti Uutisten jäljillä palstalla 26.11. politiikan pennosista, valitellen luottamusmiespalkkioiden pienuutta.

Mitenkään väheksymättä ja aliarvioimatta yhteisten asioitten hoidon tärkeyttä toteaisin kuitenkin mielipiteessäni, että tuhannen markan korvaus neljän tunnin kokouksesta on enemmän kuin riittävä ja kaiken kattava verrattuna esimerkiksi perhepäivähoitajien ylityökorvauksiin, jotka ovat todella törkeän mitättömät.

Perhepäivähoitajien ylityöt eivät ole mitään satunnaisia, vaan päivittäinen työaika on yleisesti 9-12, jopa 14 tuntia.

Käytännössä ylityökorvauksia ei makseta lainkaan, vaan säännöllisen työajan (86,5 h kahden viikon jaksossa) ylimenevältä ensimmäiseltä kymmeneltä tunnilta maksetaan ainoastaan normaali tuntipalkka, jonka jälkeen seuraavilta tunneilta alennettu 20 markan korvaus - verot.

Kun puhutaan ammattinsa osaavan ja työstään kovaa vastuuta kantavan ihmisen työpanoksesta on 13-14 markan nettokorvaus tunnilta KTV:n ja kunnallisen työantajatahon kannalta pilkantekoa.

Jatkuu mainoksen jälkeen
Mainos päättyy

Jos yhteiskunnassamme yhä aiotaan ylläpitää ja kehittää kunnallista perhepäivähoitojärjestelmää, joka on kiistatta todettu parhaaksi hoitomuodoksi kotihoidon jälkeen, pienten ryhmäkokojensa, kodinomaisuutensa ja edullisuutensa vuoksi, on edellä mainittujen instanssien toden teolla ryhdyttävä kehittämään perhepäivähoitajien työehtoja ja palkkausta inhimillisempään suuntaan.

Etelä-Suomen keskuksissa on jo muutaman vuoden ajan ollut puutetta perhepäivähoitajista, mutta nykyiset työehdot ja palkkauksen pienuus vähentävät tehokkaasti motivaatiota hakeutua alalle, vaikka miten paljon lapsista pitäisi.

Olen vakaasti sitä mieltä, että palkkajoustokeskustelu voidaan perhepäivähoitajien osalta lopettaa, he ovat jo oman osansa hoitaneet liiankin kanssa. Mutta esimerkiksi Turun kaupungin 13 tunnin kokouksen 140000 markan kustannukset kokouspalkkioineen pitää asettaa suurennuslasin alle, sillä sieltä sitä joustovaraa kyllä löytyy.

Tämä pätee myös muiden kaupunkien ja kuntien vastaavien päätöksentekoelinten tehottomiin luottamusmiehiin ja viranhaltijoihin.

Mitä pidempi päivä
sen pienempi palkka