Lukijoilta

Suljettu Turku ihmetytti

TS/Jonny Holmén<br />Itsenäisyyspäivänä Turun linna näytti turisteille vain kauniin ulkokuorensa. Sisälle ei heitä ; päästetty
TS/Jonny Holmén
Itsenäisyyspäivänä Turun linna näytti turisteille vain kauniin ulkokuorensa. Sisälle ei heitä ; päästetty

Sivistyksen väitetään tulleen Turun kautta Suomeen, mutta missä sitä piilotellaan?

Vanhoina turkulaisina opiskelijoina tulimme iloisin ja odottavin mielin katsomaan ja kuuntelemaan Kiri Te Kanawan konserttia kaikkien kehien takaa, susien mailta Jyväskylästä.

Birgittalaisluostarin miellyttävässä vieraskodissa vietetyn yön jälkeen ajattelimme viettää seuraavan 6. päivän (Itsenäisyyspäivä) suomalaisesti ja katsella julkisissa tiloissa tarjolla olevia sivistyksen ja kulttuurin helmiä.

Ennalta televisiossakin mainostettu Helene Scherfbeckin näyttely oli mielessä aivan päällimmäisenä ja siksi kiirehdimmekin jo klo 10 katsomaan taidemuseon kaunista, mutta tiukasti lukossa olevaa ovea. Seuraavaksi suunnistimme Väinö Aaltosen museolle, koska olimmehan aikoinaan opiskelun lomassa poikenneet sen tositaidetta katsomassa. SULJETTU oikein isoilla kirjaimilla. Sisällä lienee ollut näyttelyn vaihto tms. menossa. Harmi!

Kulttuurinnälkää oli edelleen jäljellä, olihan kello vasta vähän yli 10 ja suunnistimme satamaan päin kohti Kustaa III:n ranta-asuntoa. Linnan portin pielessä luki lupaavasti, että paikka on auki ti-su klo 10-15. Muutaman muun ihmettelijän kanssa luovuimme lopulta tästäkin kohteesta, koska paikalla ei ollut soittokelloa eikä muutakaan havaittavaa elämään viittaavaa. Soittelimme paluumatkalla keskikaupungille Turun kaupungin matkailuneuvontaan, mutta siellä ei ollut edes vastaajaa päällä! Piip, piip!

Jatkuu mainoksen jälkeen
Mainos päättyy

Päädyimme yksityiseen nähtävyyspaikkaan eli Aboa Vetus et Ars Novaan, jonne pääsimme sisällekin jo ennen sen virallista avautumista! Nautimme tästä paikasta, jossa saatoimme muun ohessa palata osin 1960-luvulle katselemalla tuon ajan kohutaidetta. Kello 13 jälkeen nautittu lounas miellyttävässä ja palvelevassa Brahen kellarissa pelasti loppupäivän. Kiitos!

Näin meillekin jäi sitten mieleen maamme 80-vuotinen itsenäinen taival Suomen Turussa, jossa paikat eivät ole auki silloin, kun ihmisillä olisi aikaa niissä käydä. Eikö Joulukaupunki täynnä tapahtumia -esitteeseen voi painaa aukioloaikoja tarkasti ja varsinkin niiden poikkeuksia? Eikö itsenäisyyspäivä ole juuri se hetki, jolloin tulisi esitellä kansan ja sen taitajien saavutuksia tavallisille kulkijoille? Miksi merkittävä taidenäyttely avataan, ellei sitä pystytä pitämään auki yleisölle muulloin kuin virka-aikana? Paljon muitakin kysymyksiä jäi vastausta vaille.

Osin pettyneinä

Anja ja Ismo Nuuja

Aila ja Juhani Saarela

Jyväskylä